Søk i Aktiv i Oslo

Julens krydder – duften av jul

Julens krydder - Det dufter av jul
Desember bringer med seg den umiskjennelige duften av jul.
Foto: Leif Riksheim, Aktiv i Oslo.no.

Det lukter jul! – Høytidens eksotiske krydder

Ingenting gir like mye julestemning som duften av hjemmelaget gløgg og nybakte pepperkaker. – Det lukter jul, pleier vi å si, men hvor kommer egentlig alle juleluktene fra?

Dagene har blitt kortere og nettene lengre. Temperaturen kryper nedover, og julen nærmer seg med stormskritt. Her i det kalde nord har vi siden tidens morgen hatt et behov for kompensere mot mørketiden. Vi fyrer i peisen, tenner stearinlys, spiser god mat og mottar julen med all dens varme og glede med åpne armer.

Importert jul

Fra gammelt av skulle man gjøre seg ekstra flid med husvasken, bake syv sorter og flotte seg med fet og krydret mat man ellers ikke hadde råd til. For mange henger fremdeles barndommens juleminner sammen med lukten av krydrede pepperkaker og gløgg, og dermed skal det ikke mer til enn litt kardemomme i ettermiddagskaffen før duften av jul sprer om seg.

I Norge står feiringen av jul sterkt, og for folk flest er det viktig og opprettholde de gamle tradisjonene. Enten det er i form av en adventskalender gjort av kryddernellik stukket i appelsin, eller pepperkakebaking med ungene, er alle disse luktene med på å spre forventninger om en tradisjonsrik norsk jul.

Appelsin med nellik Nøtter er deilig julesnacks

Ironisk nok stammer flesteparten av de norske juleluktene fra kryddere som er importert til Norge, da julen var den eneste tiden på året man kunne unne seg det lille ekstra. Her kan du lese om de mest typiske julekrydderne, deres bruksområder og hvor de egentlig kommer fra.

Kryddernellik og kardemomme

Det vanligste bruksområdet til kryddernelliken er som adventskalender der tjuefire stykker av den blir stukket inn i en appelsin. Effekten av den syrlige appelsinen blandet sammen kryddernelliken er det som fremkaller lukten av jul. Kryddernelliken blir også brukt i både gløgg og pepperkakeoppskrifter. Den kommer fra Indonesia, og det er knoppen på kryddernelliken som blir brukt som krydder.

Kardemommen blir mye brukt i gjærbaksten, i noen typer brennevin, og er en viktig ingrediens i både gløggen og pepperkakene. Den blir importert fra Sør-Øst Asia, og det er frøet vi nyttiggjør oss av.

Kardemomme blir mye brukt i gjærbakst til jul Nelliktreet kommer fra Indonesia og knoppene brukes som krydder.

Ingefær

Ingefæren blir brukt i krydderkaker, noen typer sild, pepperkaker, gløgg og selvsagt ingefærøl. Den kommer fra Sør-øst Asia, og har i løpet av de senere årene blitt svært så vanlig i Norge. Jordstengelen er den delen vi bruker i matlagingen.

Ingefær brukes i krydderkake som mange baker til jul Ingefær er et populært julekrydder

Kanel og karve

Som de andre blir også kanelen brukt i pepperkaker og gløgg, men aller viktigst er den på risengrynsgrøten. Enten du strør den over, eller stikker en stang i midten av grøten. Kanel kommer fra Sri Lanka der den vokser vilt, og det er vanlig at jobben med å skrelle går i arv fra far til sønn. Det er barken som blir brukt, og i billig kanel er det ytterbarken som blir brukt. I den litt dyrere, men desto bedre kanelen er det innerbarken som brukes.

Karven blir brukt i noen typer akevitt, i surkål og i noen typer brød. Den har den fantastiske egenskapen at den hjelper mot oppblåst mage, noe som kan være spesielt nyttig i høytiden for mye fet mat.
Karven vokser opprinnelig vilt, men har gjennom tidene blitt tatt inn i både krydderhager og klosterhager.  På karven er det selve frukten som blir brukt i krydderproduksjonen.

Karve Kanel blir mye brukt i julen og det er hovedsakelig barken som blir brukt