Søk i Aktiv i Oslo

Julekurver

julekurver

 

Slik lager du julekurver

Hjemmelagde julekurver i alle mulige farger og størrelser pynter opp på juletreet. Det er slett ikke vanskelig, bare du vet hvordan det skal gjøres! Her finner du en steg-for-steg-oppskrift på å lage julekurver.

Gammel tradisjon

Det var populært å lage julekurver allerede på 1800-tallet. Hele familien kunne samles til denne koselige førjulsaktiviteten, som de gjerne forberedte hele året! Det var nemlig ikke alle som hadde råd til glanspapir, så det var slett ikke uvanlig at man tok vare på fint papir fra pakker og lignende og la det i press helt til jula nærmet seg og de kunne flette julekurver av det.

Med noe godt i

Foruten å være en koselig, sosial aktivitet var julekurver også forbundet med noe godt. De er nemlig perfekte til å legge små godsaker i! Dette er kanskje ikke like vanlig lenger, men den yngre garde synes garantert det er morsomt å gå på jakt i kurvene, så det er slett ingen dum idé å prøve å fylle dem med for eksempel twist (det bør vare godteri med papir, så ikke man ved et uhell spiser masse barnåler…).

Julekurvkunst

Her tar vi for oss den enkle, rutete julekurven. Men for de virkelig drevne er det faktisk mulig å flette julekurver med mønster inni! Dersom du er interessert i å ta steget videre og bli en ”proff” julekurvfletter finnes det flere bøker om emnet.

Slik fletter du julekurver

Dette trenger du:

 • Glanspapir i forskjellige farger
 • Saks (det holder med en vanlig saks, men hvis du vil kan du også bruke en bølgesaks eller en takkesaks på ”vingene” av hjertet for å få en fin effekt)
 • Limstift
 • Papp for å lage en mal å klippe etter
 • Linjal eller målebånd
 • Passer eller en sirkelformet gjenstand
 • Evt noe pynt/tusjer i fine farger for å lage dekorasjon

Slik går du frem

 • Lag en mal

Julekurv - lag en mal på papp
Tegn et kvadrat på et stykke papp, ca 10×10 cm. Deretter lager du en halvsirkel på toppen av kvadratet. Dette kan gjøres enten med en kopp, asjett eller bolle eller en passer. Klipp den ut. Dette er malen du skal klippe julekurvene etter

 • Klipp ut ”delene” til kurven

Julekurver - tegn rundt malen av papp
Brett glanspapir dobbelt og tegn rundt malen.
NB! Pass på at bretten er nederst, slik som på bildet!

Julekurver - klipp ut etter det du har tegnet på glanspapiret
Når du har tegnet rundt pappmalen, klipper du ut.
Når dette er gjort, tar du glanspapir i en annen farge og gjør akkurat det samme.

 • Lag strimler du skal begynne å flette med

Julekurv - klipp ut fire like store strimler
Del ”kvadratet” av kurvdelen inn i fire like store deler slik som blyantstrekene på bildet viser. Deretter klipper du helt opp til der hvor ”halvsirkelen” begynner. Gjør dette med begge fargene.
TIPS: Når du skal lage dine egne kurver kan det være lurt å tegne opp dette på innsiden av papiret, slik at ikke strekene synes.

 • Flettingen begynner!

Julekurv - flett delene inn i hverandre
Nå er det bare å flette i vei! Tre delene inni hverandre annenhver gang. Det kan være litt vanskelig i starten, men øvelse gjør mester! Til slutt limer du på en liten hank av glanspapir.

Julekurv - til slutt limer du på en hank

De aller tøffeste kan prøve med flere enn fire deler. Prinsippet er det samme, så om du mestrer med fire klarer du alltids flere også!
julekurv - de tøffeste prøver seg med flere enn fire deler

Julekurver - slik lager du julekurver
Slik lager du julekurver.
Foto: Erlend Tro Klette, Aktiv I Oslo.no