Søk i Aktiv i Oslo

Jordbær

Jordbær. Foto: Manchester-Monkey / Flickr

Jordbær

Om noen uker er det høysesong for jordbær. Den norske jordbærsesongen er kort og starter med bær fra Sørlandet, Rogaland, dernest Østlandet og mot slutten av sesongen kommer det meste av bærene fra Trøndelag.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Røde, vakre, søte og sunne, jordbær er sommer. I gjennomsnitt spiser vi fem kurver hver med jordbær. Jordbærsesongen er ikke så lang og du bør spise mye mer enn fem kurver. Jordbær er sunt, de smaker søtt og er stappfulle av antioksidanter

Jordbær er egentlig ikke bær

Det røde kjøttet er egentlig en oppsvulmet blomsterbunn med små frø på, disse små frøene er botanisk sett nøtter.

Hele værda er berre jordbær.

Jordbær kan spises til fest, i parken og på brødskiven til hverdags. Du trenger bare jordbær, enten med fløte og sukker eller uten noe som helst. Du kan også bake med jordbær, sylte bærene og lage saft av dem.

Mer om jordbær

Dagens hagejordbær er en krysning mellom flere ulike typer villjordbær. Markjordbær er kjent helt tilbake til romertiden, men hagejorbæret er en ganske ung plante. Dyrkingen av jordbær startet ikke før på slutten av 1700-tallet og jordbær er faktisk en av de yngste kulturplantene vi har.

Prisene på jordbær varierer fra dag til dag i sesongen og avhenger av været. Jordbær har kort holdbarhet og bør spises, fryses eller konserveres omgående.


Jordbærsorter i Norge

Senga Sengana
Var tidligere den jordbærsorten i Norge med ca. 85 prosent av markedet. For tiden står ikke Sengana for mer enn 10-15 prosent og den er vanskelig å finne i butikkene, men ved selvplukk er det fortsatt mulig å få tak i den. Senga Sengana ble utviklet i Tyskland midt på 1950-tallet og dyrkes mange steder. Plantene er meget sterkvoksende og friske og gir gode avlinger. Bærene er store og middels faste og litt syrlige. Kvaliteten er god både som spisebær og til konservering.

Corona
Corona er den største jordbærsorten, Den er søt og deilig og faller veldig godt i smak hos forbrukerne, den utgjør ca. 65 prosent av markedet. Corona ble utviklet i Holland. Sorten har store bær med meget fin og aromatisk smak. Corona er ikke så faste og bærene får lett trykkflekker, fargen er litt lys og bærene egner seg best som spisebær.

Bounty
Bounty er en jordbærsort som står for 7 prosent markedet, er utviklet i Canada og ble vanlig hos oss rundt 1980. Avlingsevne, bærstørrelse og kvaliteten som spisebær er bra. Plantene er middels sterkvoksende og friske. Bærene er middels faste, smaker godt, Selv om bærfargen er mørk, egner ‘Bounty’ seg dårlig som konserveringsbær fordi fargen er ustabil og syltetøyet blir grått ved lagring.

Zephyr
Zephyr er en dansk bærsort som har blitt dyrket i Norge siden midten av 1960-tallet. Den største svakheten med sorten er at plantene er meget svake mot mjøldogg. Også bærene kan ofte få skader. Sorten er tidlig og gir god avling og bærstørrelse. Bærene er gode spisebær, men de egner seg dårlig til konservering.

Glima
Glima ble foredlet av professor Johannes Øydvin ved Norges Landbrukshøgskole for 40 år siden. Plantene er middels sterkvoksende, meget friske og vinterherdige. Sorten er meget tidlig, den tidligste sammen med ‘Zephyr’. Bærene er gode både som spisebær og for konservering. Sorten gir bra avling, men bærene er ganske små.

Jonsok
Jonsok er også en norsk sort fra Norges Landbrukshøgskole som ble gitt ut tidlig på 1960-tallet. Avlingen er bra, men bærene er ganske små. De er gode som spisebær og veldig godt egnet til konservering.

Polka
Polka kommer fra Holland. Plantene er store og med mange kroner.Plantene er relativt store og bærene er middels store, litt faste og syrlige og gode som spisebær.

Jordbær og sol - en herlig kombinasjon

Grunner til å spise, fråtse og kanskje bade i jordbær

Jordbær skal være en kilde til evig ungdom og er dessuten et effektivt potensmiddel. Madam Tallien ved Napolens hoff pleide å bade i frisk jordbærjuice. Moderne skjønnhetseksperter vil garantert gi henne rett i at det var smart å bade i jordbær. De røde bærene er proppfulle av antioksidanter og andre stoffer som skal være svært viktige for å forhindre aldringsprosessen i huden.

Enda bedre enn å bade i jordbær er det å spise dem. Jordbær inneholder store mengder vitamin C og K, sink, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.

Dyprøde og friske jordbær inneholder dessuten store mengder fenoler. Fenoler er blant de kraftigste antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av frie radikaler.

Rottestudier har gjentatte ganger vist at daglig inntak av friske jordbær motvirker stress og er bra for hjertet. Rotter som fikk jordbær hver dag, forbedret i tillegg læringsevnen og de fikk bedre motorikk.


Oppskrifter med jordbær

Jordbærsyltetøy
2 liter knuste jordbær
1,4 liter sukker
Certo (syltetøypulver)

Kok opp bærene, ta kjelen av platen og rør inn sukker sammen med Certo. Rør til alt er utrørt i syltetøyet.

Hell det varme ferdige syltetøyet over i varme, sterile syltetøyglass. Fyll glasset helt opp (unngå å søle på kanten) skru lokket godt igjen. Sett glassene opp/ned til de er kalde.

Rørte jordbær
Del bærene i fire og legg dem lagvis med sukker i en bolle. Smak deg frem når det gjelder hvor mye sukker du skal bruke. Rør.

Syltetøyet holder seg ikke mer enn et par dager, så hvis du lager mye, bør det fryses.

Jordbærsaft
1 kg jordbær
1 kg rabarbra
3 dl vann
1 kg sukker
Certo (syltetøypulver)

Skjær bærene og rabarbraen i små biter og kok dem med sukker og vann i 30 minutter. Sil bort bitene. Tilsett Certo ifølge anvisning på flasken og hell på rene flasker. La saften kjøle seg litt før du lukker flaskene.

Jordbærsuppe
6 personer

2,5 dl jordbær
1 dl sukker
1 dl rømme
1 dl kremfløte
1 dl rødvin
2 dl blå Farris eller lignende

Til pynt:
Friske mynteblader
Noen jordbær til pynt
Rømme

Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser og kjør til det blir en jevn mos. Hell blandingen over i en bolle og sett den i kjøleskapet i 3 timer.

Pynt med mynteblader, skiver av friske jordbær og litt rømme.

Jordbærsaus
8 personer

1 liter jordbær
1 dl sukker
3 ss Grand Marnier (likør)

Varm jordbær og sukker i en gryte slik at bærene blir varme, men ikke går i stykker. Ta gryten av platen og bland i likøren.

Server sausen varm sammen med vaniljeis.

Dip til jordbær

Yoghurtdip
1 beger naturell yoghurt
2-3 cm renset og finhakket rød chili
1 ts limesaft og litt finrevet limeskall
sukker og salt

Bland alt og la dippen stå kaldt én times tid før du dypper dine bær.

Karamelldip
1 dl sukker
50 g smør
1/3 l kremfløte

Varm opp kjele med sukker og smør og rør hele tiden mens massen småkoker til den har fått en fin karamellfarge.

Ta kjelen av varmen og rør inn fløten. Rør videre mens sausen småkoker i 5 minutters tid. Smak til med noen runder med pepperkvernen. Avkjøl og spis.

Finn ut hvor det er selvplukk av jordbær>>