JAKOB OFTEBRO ER ESPEN ASKELADD

Publisert: 13.02.2013 10:39

ASKELADDEN GÅR TIL FILMEN

Endelig skal det bli laget spillefilm basert på de norske folkeeventyrene. Regissør Roar Uthaug som har stått bak flere av de siste års kinosuksesser gir seg i kast med eventyrene om Espen Askeladd. Hele tre store familiefilmer planegger han og produksjonsselskapet Tappeluft Pictures å produsere i årene fremover med utgangspunkt i samlingene fra Asbjørnsen og Moe. Den første av de, «Askeladden i Dovregubbens hall» er planlagt innspilt allerede neste sommer og vil være å se på kino over hele landet julen 2015.

Rollen som Espen Askeladd spilles av Jakob Oftebro som mange fikk med seg i rollen som Torstein Raaby i Norges Oscarbidrag «Kon-Tiki». For tiden er han aktuell i filmatiseringen av Knut Hamsuns «Victoria» som vil bli se på kino over hele landet fra 1. mars. Og som om det ikke er nok ble han nylig kåret til Norges mest sexy mann av motemagasinet Elle.

«Det er alltid spennende å få portrettere en skikkelse som alle er så kjent med. Personlig likte jeg manus veldig godt og fikk en god magefølelse for prosjektet umiddelbart.» forteller Oftebro når han blir spurt om hvorfor han har takket ja til rollen som Norges mest kjente eventyrkarakter. «Jeg ser Espen Askeladd som en slags Per Gynt. Han vinner mye med optimistisk sjarme og en god porsjon flaks, også har han evnen til å se verdien i det andre forkaster. One mans trash is another mans treasure, står det på en vegg i København jeg ofte sykler forbi. Kanskje er det en moderne Askeladd som har vært inni i bildet?» fortsetter han. Men når det gjelder hvem som skal spille prinsessen han skal vinne over er han mer beskjeden, «Det er så mange kule dyktige Norske skuespillerinner. Så der bekymrer jeg meg ikke egentlig. Hun blir nok perfekt!».

«Vi føler vi har vunnet halve kongeriket allerede med dette filmprosjektet» forteller filmprodusent Terje Strømstad entuastisk. Sammen med kollega Kjetil Omberg i Tappeluft Pictures er de nå fullt igang med å sikre finansieringen for den kommende eventyrtrilogien. «Hver film har et foreløpig budsjett på 55 millioner, men det er fremdeles en del brikker som må på plass før vi kan si hvor vi lander eksakt. Vi kan derimot forsikre alle om at dette blir stort. Akkurat slik det bør være når Askeladden tar skrittet til kinolerretet» fortsetter Strømstad. Manusforfatterne Espen Børke Enger og Aleksander R. Kirkwood Brown er allerede godt i gang med manuset på film nummer to og går alt etter planen blir det spilt inn en film årlig fra 2014.

«Teknologisk og kreativt sett er Norge på et høyt nivå effektmessig, så jeg føler meg veldig trygg på at vi skal få med skikkelige tusser og troll i filmene» sier regissør Uthaug. «Utfordringen ligger nå i å finne de beste skuespillerne til de andre rollene i filmen, og ikke minst den flotteste og mest dramatiske naturen. For filmene skal ligge nærmere de stemingsfulle illustrasjonene til Theodor Kittelsen enn den verden vi kjenner fra Ivo Caprinos dukkefilmer. Det skal være skikkelig skummelt til tider, for eventyrene våre er jo egentlig kjempeskumle. Trollene spiser jo faktisk mennesker.» avslutter Uthaug med et smil.