Søk i Aktiv i Oslo

Historien bak slow food

Historien bak slow food

Carlo Petrini heter grunnleggeren av bevegelsen Slow Food. Bevegelsen startet i Roma i 1986. Den var en protestaksjon mot at hamburgerkjeden McDonalds skulle få etablere et utsalg ved Spanketrappene. Kampen mot etableringen tapte protestantene, men bevegelsen Slow food var kommet for å bli.

Slow food handler om tid og kvalitet. I fokus er lokale matprodusenter og gjerne langsomme produksjonsmetoder. Det dreier seg dessuten om å bruke tid på å tilberede råvarer og ikke minst om å ha god tid ved matbordet.

Slow Food Internasjonal

Allerede tre år etter opprøret mot McDonalds ble Slow Food en internasjonal organisasjon. Representanter fra 15 land møttes i Paris og dannet Slow Food International. Organisasjonen er i dag godt etablert i mange land med lokale lag. Medlemmene er matglade mennesker og ikke minst matprodusenter som er opptatt av kvalitet og mangfold når det gjelder mat. Slow Food arbeider mot standardisering av mat og kvantitetsstyrt produksjon. Det å nyte god mat står i fokus blant medlemmene som deltar på blant annet kulinariske møter og foredrag om mat.

Slow Food i Norge

I Norge arbeider Slow Food for å vekke til live gamle norske mattradisjoner og produksjonsformer. Mye av det tradisjonelle mangfoldet i norsk lokal matproduksjon forsvant på 70-tallet. Landbruksmonopolet har skylden for dette og opprettelsen av store matfabrikker førte til standardisering av matproduksjonen i Norge.

Slow Food er fortsatt en liten bevegelse i Norge, mens den er svært stor i opprinnelseslandet Italia. I Italia deles det ut priser til produsentene og det finnes mange resturanter som skilter med det offiselle Slow foodmerket, som for øvrig er en snegle.

Idealistiske bønder, økologi, småskalaproduksjon og kortreist mat

Økt miljøbevvisthet og interessen for økologisk matvareproduskjon gjør at begrepet Slow Food stadig blir mer kjent. I Norge snakker vi gjerne om gårdsmat, småskalaproduskjon, økologisk mat og kortreist mat.

Mange norske bønder er miljøbevisste og ønsker å fremme lokale matskikker.

Slow Food er imidlertid ikke en protestbebevegelse men en mer en festbevegelse hvor god mat står i fokus.

Les mer om norske mattradisjoner og kortreist mat – på vår side om gårdsmat >>

Sjokoganache og mousse med fersken