Søk i Aktiv i Oslo

Hesteparadis

Hesteparadis - Lefdal rideskole

60 hestegale jenter, to ungarer og 94 hester

Hesteparadis - Lefdal rideskoleAnders Lefdals rideskole ligger nede ved Tønsberg, ikke langt fra Barkåker og ikke mer enn en litt drøy time fra Oslo. Tar du turen ned her en sommerdag, finner du et stort hesteparadis. Lefdals Rideskole er et nydelig sted, med grønne hestehager, ridebaner, ridehus og velstelte staller. Om sommeren er det rundt seksti jenter med snittalder 12 år som tilbringer en ukes drømmeferie her sammen med hestene, Anders, Heidi, Trine og de rundt 20 andre menneskene som jobber på rideskolen.

Lefdals Rideskole er en av Norges største og Anders Lefdal som har holdt til i Barkåker i rundt syv år, sier at han har hatt en klar målsetning om at rideskolen hans også skal være blant de beste i Norge. Anders Lefdal er selv en viktig bidragsyter når det gjelder å holde nivået opp. Han er aktiv sprangrytter på høyt nivå og i år prøver han å kvalifisere seg til NM. Anders har fem spranghester. Det er en ganske tøff jobb å trene en spranghest som skal kunne hoppe 150.

– Jeg står opp klokken halv fem hver morgen og rir til ni. Jeg er jo arbeidsgiver også. Så jeg kan ikke ri når det er rideskole her. Da klarer jeg ikke å konsentrere meg, sier Anders.

På tunet er det vannkrig. Datteren hans Lise-Lotte Lefdal på er en av de ivrigste. Hun vil ikke helt love oss at hun ikke skal sette vannslangen rett i vårt ansikt. Selv pappa Anders virker litt utrygg. Lise-Lotte bor fem minutter unna stalle og ser ut til å ha det som plommen i egget. Både hun og faren er svært dyktige akrobater på hesterygge skal det vise seg. Det er like før kveldens store show skal gå av stabelen.

– Jeg synes liksom det må skje noe her, sier Anders.

Derfor har han leid inn to ungarere til å lage hesteshow i ridehuset hver onsdag og søndag hele sommeren. Ungarerne heter Janus og Gabor og har vært i Norge siden februar og trent opp rideskolens egne hester til å utføre fantastiske sirkuskunster. Etter at de søkkvåte, smilende og lykkelig hestegale jentene har skiftet til tørre klær starter showet. Det er faktisk bare jenter der, nesten i hvert fall for det er en gutt med.

Janus og Garbor holder et forrykende show, i blå kostymer og store oksepisker. Tilskuerne blunker hver gang det smeller høyt, men de veltrente hesten leer ikke på et øyelokk. Hestene ligger ned og later som om de er døde, Janus og Gabor kan sitte på dem og smell med piskene og de kan få hestene til å sitte som om de var hunder. Det ser utrolig rart ut. Hestene steiler også og legger hovene sine rundt skuldrene til sine ungarske venner. Det er helt utrolig. Dette er helt vanlig rideskolehester, som ved siden av å være i manesjen går i ridetimer og gjør alt en rideskolehest må gjøre. Ridelærerne deltar også, med et voltigeshow, de er svært så spretne og har god balanse. Showet avsluttes med at ungarsk post. Vet du hva det er? Det er når man står på bakenden til to hester, med en fot på hver hest, gjerne i galopp. Ungarerne har tre hester foren som de styrer og to hester bak som de står på. Plutselig kommer Anders Lefdal selv også inn i manesjen, med fem hester. Det er fem fjordinger og han tar det hele på sparket, til ære for oss, han ikke trent en gang.

Hesteparadis - Lefdal rideskole

Han er litt stivere i knærne, for han er jo faktisk blitt 46 år. Vi er rått imponert. Likevel er det 11 år gamle Lise-Lotte som imponerer mest. Hun kommer inn med to svarte shetlandsponnier som hun kan står på i galopp. Her har genene tydeligvis gått i arv.


Lefdals Rideskole har aktiviteter hele året.
 Om sommeren er det leir og resten av året er det vanlig rideskole i ukedagene. I helgene er det weekendridekurs. Da kan du bestille et sprangkurs, dressurkurs eller et vanlig ridekurs. Vi har bestilt et høstkurs alle sammen. Lefdals Rideskole er rett og slett et lite paradis for alle som liker hester.

Les mer om Lefdals Rideskole her >>