Havets krafter
Oppskrift på fiskekraft og krepsekraft fra Sult 
I disse kraftene skal sjøen på en måte være med inn i munnen.
Fiskekraft
Det spiller ingen rolle hva slags bein du bruker. Spør fiskehandleren hva de har på lager. Mange ønsker fiskehoder. Det setter god smak, men kraften vil bli preget av mye grums. Husk at gjeller er tabu. Dette er fiskens giftfilter og skal kastes i søpla. Salt er ikke tilsatt i noen av kraftene fordi det bidrar til at smaken binder seg i ingrediensene. Mange av råvarene inneholder dessuten mye salt og gjør det vanskelig å beregne utfallet. Smak heller til med salt og pepper når kraften er ferdig.
- Tre kilo fiskebein
- To hele løk
- Tre gulrøtter
- En liten sellerirot
- En purre
- Fire laurbærblad
- En neve hele hvite pepper
- En spiseskje tørket timian
- En halvflaske tørr hvitvin, gjerne av de billigste
- Kutt grønnsakene grovt opp og legg dem med resten av ingrediensene i en kjele. Dekk til med vann. La blandingen småkoke i 20 minutter. Skru ned varmen og la kraften trekke i to timer, dvs. at temperaturen holdes rett under kokepunktet, på ca 90 grader.
- Grovsil kraften over i en mindre kjele. Ha i hvitvinen. Kraften skal småkoke til det er en tredjedel igjen. Husk å ta av alt grumset med en øse når kraften skummer. For å få en klar fiskekraft må du sile kraften gjennom et sileklede eller kjøkkenhåndkle.
Krepsekraft
Denne kraften er utmerket til både kjøtt og fisk.
- To kilo sjøkreps. Bruk bare hodene, resten av krepsen brukes som forrett
- To hele løk
- Tre gulrøtter
- En liten sellerirot
- En purre
- En stor fennikel
- To hvitløk
- En neve hele sorte pepper
- En halvflaske tørr hvitvin, av billig type
- En boks tomatpuré, gjerne Grimstad
- En slump (1dl) cognac eller annet brunt brennevin av det du har i skapet
- En presset lime
- 50 gram usaltet smør
- Brun smøret i en kjele. Fres krepsehodene og tomatpureen i smøret. Grønnsakene deles i grove biter og brunes i en stekepanne før de tilsettes kjelen. Dekk alt innholdet med vann.
- Kraften skal småkoke i 90 minutter.
- Sil kraften gjennom sileklede eller kjøkkenhåndkle.
- Tilsett hvitvinen, cognacen og limesaften.
- Kraften skal reduseres til halvparten gjennom koking. Skum kraften, dvs. fjern fett og grums med en øse. Smak til underveis, men husk at smaken fort blir for kraftig hvis kraften reduseres med mer enn halvparten.