Søk i Aktiv i Oslo

Gravet laks

Gravet laks tilberedt av Aktiv i Oslos egen huskokk Oppskrift på gravet laks til 10 personer

1 kg Laksefilet (ca. 1 side laksefilet)
2 tsk grovt knust hvitpepper
½ dl salt uten jod
½ dl sukker
1 dl hakket dill
2 msk revet skall av sitron eller appelsin

  1. Fjern alle bein fra laksefileten og tørk kjøttsiden godt med papir.
  2. Bland salt, sukker, hvitpepper, dill og sitronskall.
  3. Gni blandningen godt inn i laksefileten .
  4. Kni krydderblandingen inn i laksefileten.Kutt deretter laksefileten i midten og legg dem sammen, med kjøttsidene mot hverandre og legg fisken i en plastpose og knyt godt.
  5. La fisken stå kaldt i 3 dager, snu den et par ganger.
  6. Skrap bort dill og andre krydder
  7. Skjær laksen i tynne skiver og server.

Varianter å bytte ut dill mot følgende:

2-3 msk enebær
1 msk rosepepper
1 dl hakket koriander
2 msk revet skall av sitron eller appelsin
1 dl finkuttet fennikel

HuskDel laksefileten på midten og legg dem sammen med kjøttsidene mot hverandre.
I rå fisk kan det finnes parasitter som forsvinner ved koking, steking, varmrøking og frysing, men ikke ved graving. Frys derfor laksen ca 3 døgn før eller etter gravingen. Laksen kan oppbevares på kjøl i en uke eller på frys i 3 måneder.

Serveringstips
Til gravet laks finnes det mange måter å servere på. Det er klassisk å servere med sennepssaus og kokte poteter. Det er utsøkt å legge tynne skiver på en god type flatbrød, med litt creme fraiche og finkuttet rødløk.

Sennepssaus 10 porsjoner

Sennepssaus laget av Aktiv i Oslos huskokk. 1 dl søt norsk sennep
1 msk fransk dijon sennep
2 msk sukker
1 tsk salt
½ tsk hvitpepper
2 dl nøytral olje, f.eks. soyaolje
1 msk eplesider-eddik

  1. Legg alt utenom olje & eddik i en bolle. Rør sammen.
  2. Tilsett olje i en tynn stråle eller dråpevis under konstant omrøring
  3. Tilsett eddik på slutten.

Det finnes mange ulike oppskrifter på sennepssaus, men gå ut i fra denne grunnoppskriften og smak til sånn som du vil at den skal smake. Et godt tips er å bytte ut fransk dijon sennep med 1 msk kald espresso og tilsett 1 dl finkuttet dill.