Søk i Aktiv i Oslo

Fyrverkerikurs

Fyrverkerikurs
Gunnar Bentzen holder opp et rør som er blitt fordreid til det ugjenkjennelige etter en mislykket utskytning. Foto: Tommy Bjerke

Fyrverkerikurs for de tøffe

Nyttårsaften er kun to måneder unna og for å få det råeste fyrverkeriet anbefales et kurs i klasse 4 fyrverkeri fra gutta i Engelsrud NFI Pyrotechnics.

Det er en kald lørdagsmorgen i slutten av oktober. På tunet foran Elveli Gård står en gjeng forventningsfulle mannfolk. Her er det jagerflypiloter, svartkruttskyttere, entusiaster, sivilingeniører, snekkere, dataingeniører og eventkonsulenter. Fellesnevneren er at de alle er glødende opptatt av profesjonelt utført fyrverkeri. Store smell og mektige lyseffekter.
Inne i stuen er det rigget opp flere langbord som vender mot et filmlerret. Foran forsamlingen står Gunnar Bentzen, instruktør klasse 4 og SFX, i Engelsrud NFI Pyrotechnics. Han skal lære de fremmøtte om klasse 4 fyrverkeri. Denne klassen er for folk som vil ha store smell og mer krutt enn klasse 2 og 3, som er standarden for fyrverkeri menigmann kjøper på nyttårsaften. Klasse 4 brukes til store arrangementer som markeringer, jubileer, konserter, kickoffs, eventer og firmafester. Når man har gjennomgått dette kurset får man et kursbevis som gir brukeren rettigheter til å kjøpe og avfyre klasse 4 fyrverkeri.

Eventklienter

En av deltakerne bak i lokalet heter Stein Myrvang og driver eventselskapet Myrvang Drift.
-Hvorfor deltar du på dette kurset?
-Jeg vil lære om pyroteknikk slik at jeg på egenhånd kan sette opp store fyrverkerier, i stedet for å leie inn pyroteknikere til eventene vi setter opp. Vi er et lite eventselskap som benytter oss av pyroteknikere når vi arrangerer kickoffs, jubileer og firmafester. Vi pleier også bruke fyrverkeri på lanseringer av nye produkter. Det er mye penger å spare på å lære å sette opp store fyrverkerier selv, tror eventkonsulenten. Selv har Myrvang betalt opptil 60 000 kroner for et profesjonelt gjennomført fyrverkeri.

Før man kan prøve fyrverkeriet, må man vite hvordan man skal gjøre det.Her testes det i trygge omgivelser.

Per Øyvind Skaarnes, tidligere fallskjermjeger, har tenkt å starte et eventselskap med en kompis.
– På sikt blir det muligens ulovlig for privatpersoner å sende opp fyrverkeri, så det er greit å skaffe seg kunnskapen før det blir en realitet, sier han.

Erfaring fra Danmark og USA

Engelsrud NFI Pyrotechnics er Norges eldste fyrverkeriforetak, og ble startet like ved Dikemark i Asker. Nå ligger produksjonen i Sarpsborg. Idag har Engelsrud den største omsetningen av de norske aktørene, innen profesjonelt fyrverkeri. Bentzen som er utdannet sivilingeniør, har tilegnet seg mye av sin erfaring fra USA, England og Danmark.
-Min mentor innen profesjonelt fyrverkeri heter Lars Hoffmann Barfod og er fra Danmark. Jeg har jobbet sammen med ham med tilvirkning og avbrenning av mange fyrverkerioppvisninger i København. Han driver ikke bare med fyrverkerishow men han produserer det også, forklarer Bentzen.

Mens de mer kjente fyrverkeriimportørene Svea og Festival er mer rettet til privatmarkedet, henvender Engelsrud seg også mot eventselskap og firmaer som vil ha et grandiost og helprofesjonelt utført fyrverkeri. Fyrverkeriet som farget nattehimmelen da Operaen ble åpnet i Bjørvika, var signert Engelsrud NFI Pyrotechnics.

Fyrverkeri er nesten som brutal porno for de største entustiastene, ler han. For meg har det alltid vært fyrverkeri og fly. –Jeg skal faktisk sitte på i et jagerfly om ikke så lenge, sier Bentzen entusastisk. Man ser tydelig at han gleder seg som en liten guttunge på julaften.

En slags magi

Selv de mest blaserte får ofte skyskrapernakke når smellene og fargene dekorerer himmelen.
– Pyroteknikk er mye mer enn bare det å sette sammen farger. Pyroteknikk har en klar paralell til magi. Fyrverkeri handler mye om illusjoner. Det man ofte tror man ser er ikke det som faktisk skjer. Det handler blant annet om å anvende svakheten ved det menneskelige øyet for det det er verdt, forklarer han.

Fyrverkeri lyser opp himmelenDebatt i baklås

Debatten som kun eksisterer dagene før og etter nyttårsaften er lite nyansert mener Bentzen.
– Veldig mange har trodd at det fra denne nyttårsaften av kommer til å bli ulovlig med fyrverkeri. Men det forslaget som nå er ute på høring, er totalforbud mot raketter. Raketter bruker vi svært sjelden i våre fyrverkerioppvisninger. Hos oss går det i effektbatterier, (sammenstilte oppskytningsrør som skyter luftbomber) luftminer og luftbomber. Raketter kan være svært uforutsigbare, grunnet sterk vind som forskyver rakettens flyvebane, forklarer han.
Det største problemet med debatten er at den er preget av lite saklighet og få nyanser, antyder Bentzen.
-At fyrverkeri er virkelig ille for klimaet og CO2 nivået er bare symbolpolitikk. Folk vet jo ikke engang forskjellen på effektbatterier og raketter, sier han oppgitt.

Simulerte rakettangrep

Utenfor vinduet på Elveli gård har det begynt å skumre. Forsamlingen innenfor følger intenst med på hva som foregår på filmlerretet i hjørnet. Der får man se hvor morsomt det er med spesialeffekter. På skjermen foregår et samarbeid mellom Luftforsvaret og team Engelsrud. Med sine lyd- og lyseffekter simulerer Bentzen et simulert bakkeangrep med F16 jagerbombefly. På lerretet ser det farlig ekte ut.

Astronomiske dimensjoner

Det har nå blitt helt mørkt og kurset har kommet til sin grande finale – som selvfølgelig er et formidabelt fyrverkeri. Gjengen tripper av forventning til selve godteposen de har blitt lovet siden kurset startet. Det har så smått begynt å regne og tåken har seget inn over landskapet. Men det spiller liten rolle. Når som helst venter opplevelser av astronomiske dimensjoner. Ute på den gjørmete engen går gutta fra team Engelsrud rundt med sine flammesikre drakter, hodelykter og hjelmer.
Spektaktulært fyrverkeri–Sikkerhet er veldig viktig. I tillegg burde man også ha sikkerhetsbriller, hørselvern og brannslukningsutstyr parat, sier Bentzen.
-Ja nå skal vi starte med å vise dere klasse 3 fyrverkeri. Etter det skal vi fyre opp forskjellige varianter av klasse 4 fyrverkeri, sier oppskytingslederen. Plutselig smeller det og klasse 3 fyrverkeriet er i luften. Ikke akkurat spesielt imponerende, nesten som et hvilket som helst annet effektbatteri man ser på nyttårsaften. Kort etter begynner klasse 4 fyrverkeriet.

Dette er virkelig fantastiske greier for folk som ikke klarer seg med det middelmådige. Det begynner med en mindre kraftfull, men dog svært så estetisk gullfontene som trekker assosiasjoner til Las Vegas. Etterhvert kommer effektbatteriene i gang med sine høye knall og sine fete lyseffekter. Spesielt effektbatteriet ”El Grande” utpeker seg med et veldig variert innhold. Etter batteriene har turen kommet til enkle skudd. Det har nå blitt tid for luftminer. De skytes opp av et rør og bare lyden alene, er nok til å tenne gnisten hos en enhver actionentusiast. Alle som har spilt en viss mengde første persons skytespill kjenner den gledelige lyden av en granatkaster.
– Man blir nesten glad inne i seg, sier fotografen.

For de som ikke var på dette kurset lanseres det et nytt klasse 4 kurs den 29 november på Elveli Gård.