Søk i Aktiv i Oslo

Fastelavnsboller

Fastelavnsbolle (Foto: Anne-Renée Mauuarin / Flickr.com)
Fastelavnsbolle (Foto: Anne-Renée Mauuarin / Flickr.com)

Oppskrift på fastelavnsboller

Søndagen før fasten starter er det fastelavnssøndag i Norge. Fastelavnsfeiringen er en gammel tradisjon og det det blir ingen feiring uten fastelavnsboller. Noen vil ha fastlavnsboller med syltetøy, andre vil ha dem med eggekrem, noen med vanlig krem. Det er mange meninger om fastelavnsboller, men slik er det jo med alt vi virkelig er glade i! Og at fastelavensboller er godt er vel alle enige om.

På denne denne siden finner du oppskrift både på bollene og på ulike typer fyll.

Du trenger:
150 smør
6 dl melk
50 g gjær
1 1/2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts kardemomme
1/4 ts salt
ca. 15 dl hvetemel
sammenpisket egg til pensling

Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og varm blandingen til den er lunken. Smuldre deretter gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren er oppløst.

Rør inn sukker, salt, vaniljesukker og kardemomme. Tilsett melet litt etter litt og elt deigen til den er glatt og smidig og slipper bollen. La deigen heve plast til dobbel størrelse.

Kna deigen godt et etter hevingen. Trill ut boller som du du legger på et smurt stekebrett. Dekk til bollene med plast og etterhev i ca 45-50 minutter.

Pensle bollene forsktig med egg og stek dem midt i ovnen ved 220 grader i ca. 10 minutter.

Avkjøl bollene på rist. Del dem i to og fyll dem med f.eks. bringebærsyltetøy og pisket krem. Dryss over melis og server straks.

Andre forslag til fyll:

Eggekrem:
Du trenger
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 1/2 ss maisenna

Slik gjør du:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen “sprekke”. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Mandelmasse:
Du trenger

200 g mandler
2 dl sukker
2 eggehviter

Slik gjør du:
Mal mandlene og ha i sukker. Spe med halvpisket eggehvite til konsistensen blir grøtaktig.

Vaniljekrem
Visp vanlijefrø inn i vanlig krem.

Bringebær og jordbærfyll
Bruke helst friske eller frosne bær som du rører med sukker og litt vanilje. Syltetøye er også godt.

Fyll bollene før du steker dem
Mange steker bollene med fyll i, for eksempel en bit sjokolade, en skje vaniljekrem eller noe annet godt. Dette fyllet skal puttes innn i bollene før de etterheves.

Godsaker oppå bollene
Noen synes det er godt å drysse et lag melis på toppen av bollene, andre pensler dem med smeltet sjoklade. Det smaker også fortreffelig hvis du pensler dem med litt smør og ruller dem i sukker.

fastelavnsboller-semlor-002