Søk i Aktiv i Oslo

Fagerborgrevyen

Alle aktørene i rappenummeret på Fagerborgrevyen 2011
Rappenummeret på Fagerborgrevyen.
Foto: Ole Haug

“Terningkast 6” – Fagerborgrevyen 2011

Frekt og freidig. Fagerborgrevyen er gjennomført god i alle ledd og gir en publikumsopplevelse av store dimensjoner. Aktuelt, snålt, pent og velspilt.

Terningkast 6?!

Fagerborgrevyen med den frekke tittelen Terningkast 6 startet opp, etter en forsinkelse grunnet ran, med åpningslåta “En ok åpning” hvor vi blir bedt om å gjøre oss klare for tidenes beste revy.

Tittelen, som utgjør konseptet i revyen, er ikke forklart i programbladet, men vi kan se for oss at det er et ironisk utsagn som også handler litt om revyenes jag etter 6’ern, samt joda; en litt småarrogant selvsikkerhet fra skolens side som illustrert i strofen fra åpningslåta.

Herman Eijerstam, Louise Thommessen og Linnea GuleSom for å understreke tittelen og tanken om at kun det beste er godt nok er det seks, og ikke åtte skuespillere på scenen: Herman Eijertstam, Johannes Fürst, Jamal Sheik, Emilie Skolmen, Linnea Gule og Louise Thommessen. Alle er dyktige og flersidige.

Morsomme parodier over aktuelle temaer

Etter åpningslåten parodieres en revypappa som vi nok kan gjette på at ligner noen av revyfedrene på akkurat Fagerborg; liksombeskjeden, rik, spandabel på sønnens vegne og glad i overdådige powerpointeffekter. En ganske teit type med slitsom stemme som har gjort statistikk over hva publikum vil se. Rollen er godt portrettert av Herman Eijertstam, som jevnt over i revyen gjør mange glimrende roller. Allerede helt i starten er publikum i godt humør og ler med.

Rett over fra denne sketsjen får vi se nevnte Herman parodiere den sexfikserte presten Einar Gelius som “leser mellom linjene” og tolker det meste som han vil, gjerne ispedd litt urinering og kåthet.

Johannes Fürst som Steve Jobs om Apples nye oppfinnelse, iPoetryVidere tulles det med wikileaks, Fagerborglærere og voksne som keitete nok skal analysere ungdom og hva som er “kult” og “ukult”. Og utover blir en del store debattemaer snudd på hodet: en hyllest av pels med dansende dyreskrotter, en sketsj som belyser spørsmålet om hvordan det er å faktisk være en av Märthas engler og hvordan Ari Behn ser skrått på livet i kongefamilien. Selvsagt driter også Fagerborgrevyen ut seg selv litt i nummeret “tidenes desidert beste selvironiske musikalnummer”. Og alt dette bare i første akt!

I andre akt er det Apple og Steve Jobs tur, samt integrering, Skolmen-familien, “skandaleprogrammet” Trekant fra NRK3 og rappere. Det er mye som foregår på scenen og revyen består av hele 28 velskrevne sketsjer fordelt jevnt utover de to aktene.

Seks skuespillertalenter

De seks skuespillerne i Terningkast 6 er alle veldig gode med merkbar tilstedeværelse i sketsjene. Et eksempel er Emilie Skolmen i sketsjen som handler om henne, nemlig “tidenes desidert beste revyskuespiller, kvinne og personlighet.” hvor Emilie spiller seg selv og dubber stemmene til sin familie.

Linnea Gule, Herman Eijerstam, Johannes Fürst og Louise Thommessen i sketjsen om Emilie Skolmen.Først forstod jeg ikke at det var hun som snakket da de andre så ut til å gjøre det. Mimikken hos Linnea Gule passer perfekt til stemmen Emilie hermer. Det samme gjelder tidligere nevnte Herman, Johannes Fürst og Louise Tommessen når de mimer det åpenbart fullstendig innpuggede manuset i denne sketsjen, som forøvrig er hylende morsomt i seg selv.

Rollene er gjennom revyen gode og innarbeidete; man får ofte inntrykk av “hvem” som entrér scenen bare i kroppsspråk og iløpet av de første to setningene uttalt. Et godt eksempel på dette er den tullete doktoren Jamal Sheik spiller i sketsjen “tidenes desidert beste tullete doktor”, som holder en stiv, kontrollert maske, men som vi allikevel kan se at har noe mer ved seg.

Godt manus og smarte ideer

Instruktørene Andreas Jebsen, Håkon Hortemo, Sebastian Brynestad og Markus Neby fortjener noen ord da de åpenbart har gjort en glimrende jobb med regi, instruering og utvikling av konsept i samarbeid med skuespillerne. Teamet av instruktører har tidligere i litt andre grupper satt opp bl.a to årganger med Fossrevyen (2009 og 2010).

Jamal Sheik Rapper under Fagerborgrevyen 2011.Markus Neby er den yngste instruktøren og kom gikk rett ut fra Foss som skuespiller i Usympatetisk (2010) inn i dette vellykkede prosjektet.

Ideene til sketsjer som filmen “tidenes desidert beste religionsharselas” eller “Ramadavatar” som filmen i sketsjen het, er glimrende. Jamal spiller den eneste innvandreren i en kommune langt nord. Så langt nord at det midnattssol under ramadan. Jamal må med andre ord rømme fra kommunen for å komme unna sola og dermed få lov til å spise ifølge religionen.

Et annet tilfelle av glimrende manus og idé er rappesketsjen hvor to rappere på scenen forteller om hvordan de synes det er kjipt at ingen følger med på eller får med seg tekstene i rappelåter, hvoretter samtlige dansere dukker opp på scenen med mye synlig hud. Så starter de rappen sin som ikke akkurat er lett å forstå så mye av.

Gjennomført i alle ledd

Alt som foregår på og rundt scenen prima vare. Lyssettingen er superkul i dansenummerne og under overtyren, med farger i kaos og strobelys. Undertegnede ble nesten redd for at noen skulle få epilepsianfall (uten at dette er ment som noe negativt akkurat.).

Mange gode dansenummer under Fagerborgrevyen 2011Bandet briljerer under overtyren og alt annet de gjør, flere ganger satt jeg med frysninger nedover ryggraden og et glis i fjeset langsmed de rå gitarriffene til kapellmesteren Tobias Pfeil. Etter min mening ville bandet i seg selv vært nok grunn til å se hele revyen. Sammen med resten av revyen blir det en knallpakke.

I perfekt symbiose med bandet danser danserne spennende og flott til blant annet en supergod versjon av sangen “Phantom Part II” av Justice hvor alle på scenen er ikledd svart og hvitt under blacklight med et fantastisk resultat av overkropper og bein tilsynelatende atskilt fra hverandre. Nummeret het passende nok “Tidenes desidert beste scizofrene dansenummer.”

Emilie Skolmen synger for full hals

Kostymene er godt valgt og sydd og treffer rollefigurene som vises på scenen perfekt. Vi legger på den andre siden ikke noe særlig merke til sminken på skuespillerne gjennom revyen, dog dette må jo sies er et tegn på at også der har de gjort jobben sin godt; ofte får man jo enten se sminkefrie bleke fjes i det skarpe scenelyset eller helt snåle ansiktsfarger som resultat av rare kombinasjoner på sminkerommet. Scenen selv er god og rekvisittene ikke for mange og godt utvalgt og snekret.

Frekt konsept med godt resultat

Terningkast 6 er en revy med god stemning, latteren sitter løst gjennom hele forestillingen og folk sitter med åpne munner og følger spent med på alt hva som skjer. En helhetlig revyopplevelse, allsidig og omfattende, som etterlater publikum litt tomme i ønsket om at dette kunne vart litt lenger, vært en sånn ting som en fikk oppleve hver dag.

Jamal Sheik skal redde verden med pil og bue Johannes Fürst synger for full hals!

Fagerborgrevyen 2011 spilles fra 5. til 15. januar. Billetter kan bestilles på telefon 934 74 651.

På premierekvelden ble Fagerborgrevyen ranet for billettinntektene sine, og siden de ikke er forsikret blir de veldig glade for all støtte – kontonr:1203 06 04227

Se flere bilder fra Fagerborgrevyen på flickr >>

Alt om skolerevyene 2011 >>