Entropi – den borgelige fasaden får gjennomgå

Publisert: 17.01.2012 16:18 , av Cecilie Storbråten Gjendem

Hele castet
Castet i Entropi med regissør Anders T.Andersen og skuespiller Fridjov Såheim foran. Foto: Cecilie Storbråten Gjendem, Aktivioslo.no (CC-lisens | Flere størrelser).

Entropi – Gruppeterapi på Nationaltheatret

Stykke nummer to i Christoffer Nielsens Stafylokktriologi ved navn Entropi har urpremiere på Nationaltheatret 21.januar. Denne gangen er det den borgelige fasaden som skal få gjennomgå.

Første stykket i Stafylokktriologien er «Hustyrannen», som tar utgangspunkt i nordmenns fremmedfrykt og moral. Denne gangen skal vi møte en liten gruppe rusmisbrukere og deres terapaut.

– Vi ønsker å vise at den ekte faren kommer innenfra mennesket. Vi bruker alt for mye tid på å være redd for ytre årsaker og glemmer å se faren som kan spise deg opp fra innsiden, sier regissør Anders T. Andresen.

Stykket starter rett på med en terapitime hvor karakteren Sir Christian (Fridtjov Såheim) skaper trøbbel i gruppen ved å insistere på å få vite hva det verste de andre i gruppen noensinne har gjort. Mens terapauten Liv (Marte Magnusdotter Solem) febrilsk prøver å holde resten av gruppen med mishandlede Heidi (Marte Engebrigtsen), junkien Nils «ni liv» Nilsen (Anders Mordal) og homokatolikken Eskil (Ole Christoffer Ertvaag) i ro.

I terapi

Vant med å være urokråke

– Jeg har alltid trivdes godt med å være den som skaper uro på scenen. Derfor kan en kanskje si at jeg er litt typen til å spille rollen som Sir Christian, sier skuespiller Fridtjov Såheim. Han har i åtte uker jobbet med rollen som overklasse rusmisbrukeren som sitter i sentrum av denne forestillingen. Selv om han ikke har jobbet med Stafylokktriologien tidligere føler han seg komfortabel i stykket som tar for seg kommunens forsøk på å sette rusmisbrukere på rett kjøl.

– Å spille en slik rolle er veldig befriende, og norsk teater bør fokusere mer på karakterskuespill. På denne måten kan teatret skille seg mer fra filmen og få et konkurranse fortrinn, sier Såheim.

Bare Marte Engebrigtsen har tidligere jobbet med Nielsens teatertriologi, resten av castet er helt nye.

Skuespillere går inn Flere skuespillere

Henter inspirasjon fra Oslo by

– Over tid blir en jo selvfølgelig godt kjent med hverandre, men det er likevel noe nytt hver gang enten et nytt cast og teksten er jo ikke den samme, sier Andersen. Første gang han jobbet med Nielsen var med TV-serien «To trøtte typer» der Andersen hadde en av stemmene. Han regisserte også skuespill nummer en i triologien.

– I et stykke som dette hvor skuespillerne sitter stille gjennom hele forestillingen er den største utfordringen å få teksten ut på en organisk, men samtidig troverdig måte, sier Andersen.

Inspirasjonen til regien kommer fra utallige turer i Oslos gater, forteller Andersen. Han mener at en kan lære mye av å observere verden rundt seg.

– Jeg har stor tro på dette stykket og tror det viktig å se på Norge med slike skråblikk fra tid til annen, sier Andersen. Etter stykket har gått på Nationaltheatret vil det bli spilt på forskjellige ungdomsskoler i samarbeid med Teater Ibsen. De første 26 forestillingene er allerede utsolgt, men det er fortsatt ledige plasser på flere av de 23 forestillingene som spilles på Amfiscenen fra 13. april 2012.

Se tidspunkt og bestill billetter på Nationalteatrets hjemmesider >>