Søk i Aktiv i Oslo

August - mellom sommer og høst

Nordmarkasommer - sommer i august

August har 31 solfylte sommerdager (håper vi)

Årets åttende måned er todelt, i første del er det fortsatt sommer og ferie, men august er også preget av at det er på tide å vende tilbake til arbeid og skole. August er starten på et nytt arbeidsår, men det er fortsatt sommer og for en stor del ferie.

Fakta om august

August er oppkalt etter den romerske keiseren Augustus (3 f.Kr. – 14 e.Kr.). I utgangspunktet var ikke august den åttende måneden i den julianske kalenderen, men den sjette. Før keiser Augusts sin tid het måneden Sextilis og hadde bare 30 dager. Augustus ønsket seg sin egen måned og valget falt på Sextilis måneden etter juli. Juli er oppkalt etter en annen romersk keiser selveste Julius Cæsar. Juli har 30 dager og Augustus ville ikke være dårligere enn Julius. Han trengte derfor en ekstra dag og denne dagen stjal han fra februar. Før Augustus gjorde dette hadde februar 29 dager i vanlige år og 30 dager i skuddår. Februar var den siste måneden i den julianske kalenderen, og dermed mars den første.

Les mer om februar >>
Les om skuddår >>

Det gamle norrøne navnet på August var høstmåned, og hva navnet kommer av sier seg selv. Et annet navn var Tvimåned, fordi august var en todelt måned som vekslet mellom sommer og høst.

Er august i ferd med å bli den varmeste sommermåneden?

De siste tyve årene har det faktisk vært en tendens at august til dels har vært varmere enn juni. Sommeren har de siste tyve årene blitt lengre og i en del år etter 1990 har august vært den varmeste måneden.. August er dessuten ofte en måned med fine badetemperaturer.

Finn strender og badevann >>

Turer i naturen

For mange er august den beste måneden for en herlig fottur i fjellet. Fisketurer og rideturer kan også være augusttips. Den norske naturen byr på mange fine opplevelser, kanskje en sykkeltur er tingen, eller hva med en kanotur.

Sjekk vår side om friluftsliv for inspirasjon >>

Merkedager i august

23. juli – 23. august – Hundedagene
Hundedagene varer i en hel måned og starter 23. juli og varer frem til 23. august. Perioden er preget av mystisisme og eldgammel folketro som stammer fra oldtidens Egypt. Hundedagene kan fortelle deg mye om været i mange måneder, hvis du vet hva du ser etter og blir klok på hvordan du skal tolke tegnene. Tolkningene er det nemlig mange meninger om.
Les mer om hundedagene her >>

1. august – Peters Lenker
1. august ble kalt Peters lenker, Per Vinkel eller Peder Vindfells dag. Denne dagen er en katolsk minnedag for apostelen Peters fangenskap i Jerusalem. I følge legenden skal Peter ha blitt fengslet av Herodes Agrippa, og senere befridd av en engel.

3. august – Vesle Olsok
Vesle Olsok, som også ble kalt Olsok siare eller Olavsmesse, var til minne om at Olav den Helliges lik ble flyttet fra Nidelva til Klemenskirken i Trondheim i 1031. Samme dag erklærte biskop Grimkjell at Olav den Hellige var Norges helgen.

10. august – Larsok
Denne dagen kaltes Larsok, Larsmesse eller Lavrans-vaka og var en minnedag for St. Laurentius. Slåttonna skulle være over innen denne dagen. På Østlandet varslet larsok været for den kommende vinter, og på Jæren var dette den første høstdagen.
Les mer om larsok her >>

12. august – Den internasjonale ungdomsdagen

15. august – Mariamesse førre
Mariamesse førre/fyrre, Marias himmelfart, Dyre vår frue dag eller Mariamesse om høsten, ble feiret til minne om jumfru Marias opptakelse til himmelen. I en del østlige land var det også en førkristen fest for vinhøsten.

16. august – Rugsok
Rugsok var egentlig en dag til minne om helgenen St. Rochus, men i Norge feiret man like greit at man måtte så vinterrugen denne dagen. Feiringen av Rugsok ble avskaffet under reformasjonen på 1500-tallet.

21. august – til minne om den norske helgenen Ragnvald Orkenøyjarl.

24. august – Barsok
24. august ble kalt Barsok, Bardonsok, Berdon bukkekniv eller Bertel brytestrå. Dette var en messedag for apostelen Bartolomeus. Mange steder ble dette oppfattet som en høstdag, og den dagen man måtte få budskapen ned fra fjellene.

29. august – Johannes Halshogg
Døperen Johannes feires egentlig 24. juni på St. Hans, men 29. august skal etter sigende ha vært den dagen Salome fikk hodet hans servert på et fat.

Stjernetegn i august

LØVEN
23. juli – 23. august

Du er individualistisk og målbevisst, og har et stort og varmt hjerte, men du kan bli for selvbevisst.

JOMFRUEN
23. august – 23. september

Du er ydmyk, hjempsom, ansvarlig og klik, men kan bli for materialistisk.