Søk i Aktiv i Oslo

Oppskrift rømmegrøt

Rømmegrøt er tradisjonsmat – slik lager du den

Mange synes rømmegrøt er noe av det beste som finnes, og i alle fall den beste sommermaten. Rømmegrøt er rotekte norsk mat og en rett mange utenlandske turister prøver seg på når de er i Norge.

Rømmegrøt er tradisjonelt sett festmat i Norge og ble spist i forbindelse med sommerens fester jonsok (St. Hans), olsok (29. juli) og barsok (24. august), men rømmegrøt spises også til jul. Til festlige anledninger er det vanlig å servere spekemat til rømmegrøten. Se tips til spekemat>>

Rømmegrøt

Dette trenger du til fire posjoner rømmegrøt

  • 5 dl seterrømme
  • 2 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts salt
  • sukker og kanel

Fremgangsmåte

  1. Kok rømmen under lokk i 2 minutter.
  2. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret frem. Skum av litt av smøret og server det varmt til grøten.
  3. Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca 5 minutter. Smak den til med salt.
  4. Server den med rømmesmøret, sukker og kanel på.

Rød saft smaker godt til.

Spekemat til rømmegrøten

Ha gjerne et fat med spekemat og frukt og gønt til det er lekkert og godt.
Legg for eksempel fårepølse, salami, spekeskinke, jordbær, honningmelon og purre på et lekkert fat.

Til spekmat er øl supert å drikke.