Ribben er snart klar til servering. Foto: Peter Olausson
Ribbe er norsk julematfavoritt, og spesielt på Østlandet går det mye ribbe på julaften. Den største utfordringen med ribbe er gjerne å få sprø svor, men med denne oppskriften håper vi å kunne hjelpe deg med nettopp det. Vår dyktige huskokk, Peter Olausson, gir deg i tillegg oppskrift på rødkål med svisker og dadler, samt stekte epler. Hvis du ønsker å få maten til å se ekstra god ut, kan du studere bildene. Peter er nemlig en ekspert på dandering.
Salte og pepre godt på hele ribben, La stå 2-3 døgn på kjøl. Dette gir et bedre resultat. Skyll av saltet fra ribben etter de 2-3 døgnene.
Salte og pepre godt igjen. Legg ribben i en ildfast form med svorsiden ned og hell på vann, slik at det dekker svoren. Knus sitrongresset med baksiden av kniven og legg hvitløksfeddet sammen med ribben i formen. Sett inn ribben på 180 grader i 60 minuter, snu den etter det, stek ribben ytterligere 60 minutter, og øs med jevne mellomrom fettet/skyen over ribben. Se til å ha nok med vann oppi, sånn at ikke skyen forsvinner. Nå skal ribben være ferdig. Blir ikke svoren sprø nok, ta 10 minutter på grillelementet i ovnen.
Klassisk tilbehør til ribben er medisterkaker og medisterpølser i ribbefettet. I tilegg er det godt med rødkål og stekte epler. Det finner du oppskrift på nedenfor.
Ha skyen opp i en kjele, dryss over 1 msk hvetemel som du lar synke til bunnen, og begynn å piske sammen. Ha opp i et par spiseskjeer med soyasaus. Klart for servering.
Begynn å kutte rødkålen i mindre biter, ha klaret smør i en kjele, tilsett honning og kok sammen. Ha rødkål, svisker og dadler oppi, tilsett rødvinen etter 5 minutter, og kok sammen i ytterligere 10 minutter. Smak til med salt & pepper.
Kutt epler i båter, karamellisér sukkeret og tilsett smøret. Ha opp i krydder under omrøring, tilsett epler, la disse bli litt karamellisert og tilsett appelsinjuice og ribbesky på slutten. Kok i 2 minutter og servér til ribben.