Ser du etter lutefiskrestauranter? Det er mange restauranter som serverer lutefisk i Oslo og Akershus.
Lutefisk er tørrfisk av torsk (kan også lages av lange, brosme eller sei) som først blir bløtlagt i vann i flere dager. Deretter blir den lagt i kaldt vann tilsatt lut (også kjent som kaustisk soda) i et par dager. Dette gjør at fisken sveller samtidig som proteininnholdet reduseres. Etter denne behandlingen er ikke fisken spesielt spisbar, så den må legges i vann igjen i ca 10 dager.
Lutefisk er en gammel nordisk tradisjon, og ble beskrevet i norsk litteratur for første gang på 1500-tallet. Den har også spredd seg til USA med nordiske innvandrere.
Under finner du oversikt over restauranter som serverer lutefisk.
Sentrum
Populært tilbehør til lutefisk er blant annet bacon, ertestuing, poteter, hvit saus, sirup, geitost eller gammelost. Det er også vanlig å spise lutefisken i lefse med smør, salt og pepper.
Akkurat som med rakfisk passer det godt med øl og dram (helst akevitt) til lutefisk.