Logg deg på Wannabebasen

Ikke medlem? Meld deg inn! Eller les mer om Wannabe.

Hva er Wannabebasen?

Wannabe er Aktiv I Oslo.no sin database hvor barn og ungdom og voksne som vil prøve seg som skuespillere, modeller og statister kan registrere seg.

Vi har alliert oss med forskjellige modellbyråer, castingbyråer, teatre og produksjonsselskaper som er interesserte i å få tilgang til en oversikt over håpefulle talenter som deg.

Meld deg inn i Wannabebasen

St. Hallvards dag 15. mai - Oslodagen til ære for St. Hallvard

  • 15. mai

st. hallvard - sankt hallvards dag - oslo byvåpen

St. Hallvards dag – 15. mai

St. Hallvars dag til minne om St. Hallvard, Oslos skytshelgen

St. Hallvard er Oslo skytshelgen. Han feires 15. mai, riktignok ikke så veldig stor målestokk. Trolig legger datoen, to dager før 17. mai en hvis demper på festlighetene. Feiringen av St. Hallvard har imidlertid hatt en oppblomstring i den siste tiden. Folk i Oslo er i større grad blitt oppmerksomme på byens middelalderfortid og det er naturlig nok  i Middelalderbyen feiringen er størst.

Aktiv I Oslo.no mener at St. Hallvards dag er en viktig dag som selvsagt bør feires i stor målestokk. Feiringen av St. Hallvards dag skjer i regi av Foreningen St. Hallvards da.

Les sagnet om St. Hallvard her >>

Program for feiringen av St. Hallvards dag 15. mai 2012

Markeringen av St. Hallvardsdag foregår i hovedsak på forskjellige steder i Middelalderbyen / Gamlebyen i Oslo.

Gamlebyen kirke:

14.00    Orgelkonsert med domorganist Kåre Nordstoga

15.00    Foredrag med Henrik Syse – «Dyder i middelalderen og i dag»

Vandringer i Gamlebyen med arkeolog Petter Molaug, start ved Gamlebyen kirke.«Visjoner og stridstemaer for utviklingen av Oslo middelalderby»

 Oslo ladegårds hage:

15.00    Aktiviteter og underholdning for store og små i Oslo ladegårds hage.

Bueskyting, barkebåter, informasjonsboder, enkel servering med mer

16.24    Høytidelig markering av dagen på hovedtrappen til Oslo ladegård med taler og utdeling av æresprisen Årets Gangvakt

17.00   og 17.30    To parallelle konserter i Oslo ladegård:
I bisp Nikolas’ vinterhall: Middelaldersk polyfoni ved Trio Mediæval
I barokksalen: Helgenballader med røtter i middelalderen. Ylva Sjaastad, sang og lyre

18.00    Vesper i ruinene av St. Hallvardkatedralen. En økumenisk kveldsgudstjeneste med deltakere fra ulike kirkesamfunn. Starter med en prosesjon fra Oslo ladegård

18.30    Kjenn din by -Turist i Oslo det Herrens år 1315. Vandring med Karl Gervin.  samarbeid med Oslo museum. Start i Ladegårdens hage

St. Hallvard kirke

19.00    ST. HALLVARDKONSERTEN 2012

i menighetssalen til St. Hallvard kirke. Kunstnerisk ansvar Wolfgang Plagge og Annar Follesø. St. Hallvardguttene deltar. Inngangspenger kr. 150,-. Mulighet for å kjøpe mat og drikke.

St. Hallvardsdag eller Hallsok.

I sin tid var Hallvard den mest feirede av norske helgener og 15. mai var den viktigste helgendagen, senere kom han i skyggen av St. Olav og St. Hans. I gamle tider ble St. Hallvardsdag kalt Hallsok. Hallsok er en forkortelse av ordet Hallvardsvaka. Det har samme opprinnelse som Jonsok (Sankthans) og Olsok (Olavsvaka). Disse dagene eller nettene var våkenetter. Helgene ble feiret hele natten, ofte med bål.

St. Hallvards blir feiret på Hallvards dødsdag 15. mai. Dagen ble helligholdt i hele Norge. Det sies at gåsunger på vidjekvister er til minne om St. Hallvard.

Mer informasjon om St. Hallvards dag – 15. mai 2012  på nettsidene til Foreningen St. Hallvarsdag l>>

Oslos Ortodokse skytshelgen

St. Hallvard er en svært viktig helgen, han er Oslos skytshelgen og pryder derfor  Oslo byvåpen.

St. Hallvard er ikke bare en helgen fra middelalderen og en katolsk helgen. Han er til og med en ortodoks helgen. Frem til år 1054 var ikke kirken i Europa delt. St. Hallvard er en gammel helgen og er derfor helgen også for de ortodokse kristen i Norge.

Sagnet om St. Hallvard

St. Hallvard er Oslos skytshelgen men han kom ikke fra Oslo men fra gården Huasby i Lier. Hans merkedag 15. mai feires derfor også i Lier. I følge historien levde Hallvard Vebjørnsson fra 1020 til 1043. Han vokste opp hos rike kristne foreldre på en storgård. Faren hans var en dyktig handelsmann og moren var en frende av Olav den Hellige. Hallvard gikk for å være en vakker, snill og rettferdig ung mann. Han reiste ofte sammen med sin far til Østersjøen for å handle.

En dag Hallvard skulle over Drammensfjorden med båten sin, hørte han hyl og gråt bak seg. En fattig og høygravid trellkvinne kom løpende for livet med tre menn etter seg. Konen tryglet Hallvard om å ta henne med over fjorden.

Kvinnen ble beskyldt for et innbrudd, hun bedyret sin uskyld og ba for seg. Treller hadde på den tiden dårlig rettsvern, så kvinnen var i stor fare. På grunn av sin høye stand skulle Hallvard etter skikken ikke ha brydd seg om denne trellkvinnen. Imidlertid rakte den snille og rettskafne Hallvard kvinnen hånden og hjalp henne om bord i båten. Hallvard grep årene og rodde for begges liv. Forfølgene fant raskt en båt og satte etter mens de ropte til Hallvard at han skulle gi opp kvinnen og overlate henne til dem. De kunne ikke fatte at han risikerte sitt liv og sitt omdømme for en kvinne av laveste byrd. Hallvard nektet iherdig og forsvarte den uskyldige kvinnen. En av forfølgerne grep buen sin og skjøt en dødbringende pil rett i halsen til Hallvard. De tre mennene som nå var mordere, slo i hjel kvinnen og begravde henne i fjæra. Hallvards lik ble bundet fast til en møllestein og ble senket midt i fjorden.

Det var viktig for gjerningsmennene å skjule forbrytelsen.

Det ble lett høyt og lavt etter Hallvard og folk i sognet som hadde funnet båten tom soknet etter Hallvard med vidjekvister. De fant ingen ting, men undret seg stort over at kvistene de brukte ikke visnet, men tvert imot begynte å blomstre.

Etter en stund fløt liket av Hallvard opp til tross for at det fortsatt var festet til møllesteinen. Dette var kraftige tegn på at noe svært spesielt hadde skjedd og sannheten om Hallvards død ble etter hvert kjent.

Hallvard ble gravlagt på gården Husaby og folk som besøkte graven opplevde uvanlige ting. Syke som kom til graven ble helbredet. Folk skjønte at Hallvard var en hellig mann.

St. Hallvard er en æret helgen

St. Hallvard er en av få norske helgener som har overlevd og fortsatt æres. I katolsk tid ble Oslo Domkirke viet til St. Hallvard, det samme ble mange andre kirker. Oslos byvåpen har bilde av St. Hallvard og han pryder også Oslodrakten. Oslo kommune holder fortsatt Hallvard i ære, han pryder brevpapir, det offisielle serviset som brukes ved store anledninger og kommunes biler.

Hallvard var skytshelgen for hele Østlandet og Oslo spesielt han ble også æret i Vest-Sverige og på Island. Hallvard ble en viktig lokal Skandinavisk helgen. I Vestfold var det et en kilde som ble oppkalt etter Hallvard og ved denne ble det reist en Hallvardskirke allerede på 1100-tallet. Det fantes Hallvardskirker flere steder i Norge og Sverige. Etter hvert ble Hallvards levninger gravd opp og flyttet til Oslo.

St. Hallvard-medaljen

I Oslo deles St. Hallvard-medaljen ut av Oslo kommune som ærerik en utmerkelse til personer som har gjort en særdeles verdifull innsats for Oslo kommune. St. Hallvardmedaljen ble innstiftet i 1950 og deles ut rundt 15. mai. Medaljen ble første gang utdelt i 1956. Medaljen er ikke blitt utdelt hvert år, og det har variert fra år til år hvor mange som har mottatt medaljen.

Se oversikt over hvem som har mottatt St. Hallvardmedaljen >>

St. Hallvard menighet

Oslos største katolske menighet heter St. Hallvard. Til menigheten hører St. Hallvard Kloster og Kirke som ligger på Enerhaugen. Kirken var ferdig bygget i 1966. Kirken som er sirkelrund med nedhengende tak og ligger inni strengt firkantede klostermurer er svært spesiell og har vunnet flere arkitekturpriser. Kirken drives av fransiskanerne.

Flere arrangementer

2. Påskedag

21. april 2014
Dagen etter påskedag er ikke helligdag i alle land, men den er det i Norge. I norske kirkesamfunn feirer man denne dagen til minne om at den oppstandne Jesus viser seg for disiplene.

Les mer om 2. Påskedag

Verdens bokdag

23. april
Verdens Bokdag markerer bøkenes rolle i samfunnet og bøkenes betydning for kultur, språk, utdannelse og kommunikasjon.

Les mer om Verdens bokdag

St. Georges dag

23. april
St. George drepte en forferdelig drage med en lanse og samtidig reddet en uskyldig jomfru.

Les mer om St. Georges dag

Valborgsaften

30. april
Valborgsaften og heksenatten er kvelden før og natt til 1. mai. Den er nært knyttet til troen på hekser.

Les mer om Valborgsaften

1. mai - Arbeidernes dag

01. mai
1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Les om historien rundt denne dagen her.

Les mer om 1. mai - Arbeidernes dag

Frigjøringsdagen

08. mai
8. mai 1945 er kjent som Frigjøringsdagen. Les alt om Frigjøringsdagen.

Les mer om Frigjøringsdagen

Røde kors-dagen

08. mai
Røde kors-dagen feires 8. mai, på den sveitsiske grunnleggeren Henri Dunant sin fødselsdag. Røde Kors dagen er en offesiell og internasjonal merkedag som markeres verden over.

Les mer om Røde kors-dagen

Norsk Militær Tattoo 2014

09. mai 2014 - 11. mai 2014
Norsk Militær Tattoo 2014 arrangeres 9.- 11. mai i Oslo Spektrum, og er en del av Forsvarets bidrag til Grunnlovsjubileet 1814-2014.

Les mer om Norsk Militær Tattoo 2014