Søk i Aktiv i Oslo

Mortensdag hovedbilde

Mortensdag

Mortensdag - Mortensmesse
Foto:
Mike Baird / Flickr.com

Mortensdag

Mortensmesse eller Mortensdag

11. november feires Mortensmesse med gås og vin

  • SPIS MORTENSGÅS
  • DEL MATEN MED DE FATTIGE
  • OG IKKE GLEM AT BJØRNEN GÅR I HI!

St. Martin er en svært viktig helgen i Frankrike og i hundrevis av år har St. Martins dag – Mortensmesse på norsk – hatt stor betydning for franskmennene. 11. november minnes også av en annen grunn, klokken 11, denne dagen 1918 var endelig den første verdenskrig slutt.

Mortensmesse dagen for å spise gås. Å spise Mortensgås er ikke en norsk skikk, skikken kommer opprinnelig fra Frankrike men praktiseres i våre dager først og fremst i Skåne i Sverige og i Danmark. Noen nordmenn har også tatt opp skikken. Det er ikke uvanlig at du kan få servert gås på norske restauranter til Mortensmesse.

Oppskrift finner du her >>

Mortensmesse er altså minnedag for Martin av Tours. Hvis du ble forvirret av dette med Martin så minner vi om at Morten og Martin egentlig er det samme navnet, Morten er den norske formen.

Dagen for god vin
Mortensmesse er også dagen for å drikke god vin siden St. Martin var også er en skytshelgen for vin. Det franske uttrykket ”martiner” betyr å drikke god vin. Dette passer bra med årstiden, siden november er måneden for å smake på den nye vinen. Altså burde det være selvsagt at du må drikke god vin 11. november.

St. Martin ble biskop mot sin vilje
Martin i Tour levde i Frankrike på 300-tallet og i følge legenden gjemte han seg i en gåseflokk da folket som ville velge han til biskop. Martins far var soldat og, både faren og moren hedninger, men Martin ble en kristen og lot seg døpe. Da han var 16 år gammel tvang faren ham til å bli soldat.

20 år gammel sluttet Martin i hæren og ble munk. Det finnes mange fortellinger om Martins enestående mot og oppofrelse. Han omvendte svært mange til kristendommen, blant annet moren sin I år 371 fikk Martin vite at innbyggerne i Tours planla å gjøre ham til biskop. Martin var ikke begeistret for planen

Gåseflokken har deler av æren men blir spist til takk
Siden Martin ikke ville bli valgt til biskop rømte han og prøvd å gjemme seg. Det er imidlertid ikke så lett å rømme fra folkets vilje, så han ble forfulgt.  Det å gjemme seg i gåseflokken var imidlertid ikke så lurt, gjessene bråkte så mye at hans forfølgere skjønte at noe var galt og fant Martin midt i den skrikende flokken. Martin ble dermed biskop likevel og en meget populær sådan, takket være gjessene. Etter sin død ble han utropt til skytshelgen for det frankiske riket og for vinen. Gjessene som jo på mange måter har æren for at St. Martin ble biskop og senere helgen har ikke fått store takken  Hvert år senere feiret innbyggerne dette med å spise gås den 11. november. Slaktingen og spisingen av gjess sies å være en straff for gjessenes angiveri. Litt merkelig, men det er jo godt med gås da.

Delte svinekjøtt med fattige
Mortensmesse har ikke vært feiret i den norske kirke, men mange mener at dagen kan ha vært dagen for en siste fest før jul i hedensk tid. I Norge var det som sagt ikke vanlig å spise gås, men folk pleide å feire med å spise svinekjøtt og dessuten delte de maten med de fattige.

I Norge heter det seg at denne kvelden går bjørnen i hi. Det ble også spådd om været på Mortensmesse. De gamle sa at ”Hvis dagen er klar, så blir vinteren hard.”

Oppskrift med gås
Gås virker kanskje utfordrende på mange, men det er ikke så vanskelig og det blri veldig godt. Det viktigste er at gåsen får steke lenge nok, slik at den blir mør og gjennomstekt.

Forberedelse
Fersk gås er best – frossen gås bør få tine langsomt i kjøleskapet i et par døgn. Steketid: 1 / 2 time pr. kg, først en halvtime ved sterk varme (200 grader), deretter slås varmen ned til 160 grader.  Gås skal verken være rød eller rosa, men gjennomstekt. Ha god tid når du skal lage gås. Det smarteste er å steke gåsen tidlig på dagen, skjære den opp og helle litt gåsefett over. Da har du god tid til å lage saus i mellomtiden. Like før servering varmes den opp under grill, da blir den sprø og fin.

  • Kutt av det ytterste av vingene eller hele vingene.
  • Prikk skinnet med noen centimeters mellomrom langs lårene, ryggen og brystet.
  • Krydre innsiden og utsiden av gåsen med salt og pepper
  • Fyll fuglen med svisker og eplebåter
  • Smør fuglen med 2 ss smeltet smør og sett den i ovn ved 200 grader i ca. 30 minutter. Når den begynner å få farge, senkes temperaturen til 160 grader
  • Kok kraft på hals og vinger
  • Kraften helles i langpannen ca. en halv time før fuglen skal være ferdig stekt.
  • Sil kraften og skum av alt fettet, som skal brukes senere
  • La fuglen hvile i 20 minutter før den parteres.
  • Sausen: Brun mel og andefett lysebrunt og spe med kraft. Kok med fløte og smak til med ripsgele. La sausen koke i en time.

KLASSISK MORTENSGÅS

Ingredienser til selve retten
1 gås på 4-5 kg, nok til 6-8 personer
1 pose stenfrie svisker
3 grønne epler
2 ss salt
1 ts hvit pepper

Ingredienser til sausen
1 l gåsekraft kokt på hals og vinger
3 ss mel
3 ss gåsefett
1 ss ripsgele
1 / 2 dl fløte
Salt og pepper.

Server gåsen med rødkål, kokte eller glaserte poteter, det nydelige fyllet og gjerne med rosenkål.

Ha en strålende mmmmmmmmmmortensdag med mortensgås.

Mortensmesse feires ikke lenger på samme måte som tidligere, men skikken med å spise Mortensgås i november har nådd Skandinavia.

Relaterte saker

Eventbilde: Påskeferie i vannkanten på Son Spa
fredag
00:00

Påskeferie i vannkanten på Son Spa

Start våren på Son Spa og deres ulitmate påskepakke som inkluderer et deilig påskeegg fra Pikene på tunet og deres nylansering Circle of Senses.

Eventbilde: Dyrepasser for en dag – påskeferien 2024
fredag
08:30

Dyrepasser for en dag – påskeferien 2024

Barna får læring gjennom praktiske opplevelser og deltagelse, og det blir tid til lek og kos med dyrene.

Eventbilde: Påskeprogram – Teknisk museum
fredag
10:00

Påskeprogram – Teknisk museum

Velkommen til et stort påskeprogram for små og store, i tillegg til en splitter ny energiutstilling i 1. etasje!