Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Fredag den trettende hovedbilde
fredag 

Fredag den trettende

Fredag den 13. er den store ulykkesdagen
Fredag den trettende er den store ulykkesdagen. Foto: Thomas Hansen/Flickr.com

Fredag 13. ende

Fredag den 13. er kjent som en uhyggelig dag. I hele den vestlige verden, og spesielt England, forbinder man denne dagen med ulykker. I følge gammel overtro bør man ikke starte på nye prosjekter denne dagen, og det er også svært få, selv i våre dager, som gifter seg på denne datoen. I dansk tradisjon var det også slik at man ikke skulle sjøsette båten eller dra til sjøs denne dagen.

Hvorfor fredag den 13.?

Både fredag og tallet 13 har blitt regnet som ulykkesfaktorer hver for seg i flere religioner over hele verden. Fredag den 13. blir da dobbelt ulykke. I Norge er det ingenting som tyder på at dagen var regnet som spesielt uheldig før på 1800-tallet, og det finnes heller ingen kilder som helt sikkert kan forklare hvordan denne oppfatningen startet. Det kan ha noe å gjøre med at kong Filip IV av Frankrike beordret arrestasjon av alle tempelridderne i landet fredag den 13. oktober 1307.

Farlig fredag

Fredag som ulykkesdag har mange forskjellige forklaringer fra ulike verdensdeler og tidsepoker. I kristendommen sies det at det var på en fredag Eva fikk Adam til å spise det forbudte eplet, og både syndfloden og ødeleggelsen av Salomos tempel skal ha skjedd på en fredag. Gud skal også ha stoppet byggingen av tårnet i Babel denne dagen. Det var også på en fredag Jesus døde på korset, og langfredag har vært sett på som en spesielt uheldig dag. I norrøn mytologi var fredag i utgangspunktet en positiv dag, oppkalt etter gudinnene Frigg og Frøya, som symboliserte ekteskap og fruktbarhet. Men da kristendommen kom til landet, ble det sett på som en ond og kjettersk dag.

Ulykkestall

Tallet 13 har i alle tider vært regnet som et uheldig tall. Kanskje kommer det av noe så enkelt som at tallet er et usymmetrisk oddetall. Er man 13 til bords, sies det enten at alle vil dø innen 13 år eller at den første som reiser seg vil bli den første som dør. Det skal visstnok også være uheldig å ha 13 bokstaver i navnet sitt, og de gamle hinduene mente at det brakte ulykke å være 13 tilstede i ett rom.

Også i de ulike religionene er tallet 13 sentralt. I norrøn mytologi spores tallet 13 til Balders død. Under Jesu siste måltid var det også 13 til bords, og den 13. personen var nettopp Judas, som senere forrådte Jesus. Han skal i tillegg ha hatt rødt hår, noe som også var forbundet med ulykke. I den gamle sivilisasjonen Babylonia hadde året 12 måneder. Dette gikk ikke alltid opp, så noen år hadde en måned ekstra. Denne 13. måneden trodde de rett og slett at universet gikk av hengslene, så det var ikke særlig rart at de hadde et dårlig forhold til tallet 13.

Ulykkesfakta

– Mens tallet 13 er svært uheldig i India, er kinesere og japanere mer skeptiske til tallet fire, som er deres ulykkestall.
– De største delene av den vestlige verden mener at fredag den 13. er en ulykkesdag, men i Spania og Hellas tirsdag den 13. som er ulykkesdagen
– Angst for fredag den 13. kalles paraskavedkatriafobi

Når er det fredag den 13.?

Det er minst én og maks tre fredag den 13. hvert år.
2015
13. februar
13. mars
13. november

Relaterte saker

Eventbilde: Dyrepasser for en dag – påskeferien 2024
fredag
08:30

Dyrepasser for en dag – påskeferien 2024

Barna får læring gjennom praktiske opplevelser og deltagelse, og det blir tid til lek og kos med dyrene.

Eventbilde: Påskeprogram – Teknisk museum
fredag
10:00

Påskeprogram – Teknisk museum

Velkommen til et stort påskeprogram for små og store, i tillegg til en splitter ny energiutstilling i 1. etasje!

Eventbilde: Påske på EKT med mye kos for barnefamilier
fredag
10:00

Påske på EKT med mye kos for barnefamilier

EKT ønsker store og små velkommen til Husdyrparken!