Søk i Aktiv i Oslo

Vintertelting - telting om vinteren

Vintertelting - Telting om vinterenTelting om vinteren

Vær svært nøye ved valg av leirplass

Telting i lavlandet om sommeren er lett som en barnelek, men i fjellet, om vinteren eller i sterk vind blir en utfordring. Særlig hvis to eller tre av de nevnte tingene forekommer på en gang.

Om vinteren må du være svært nøye med hvor du setter teltet. Det er mange farer som lurer, snøras, storn, overheng og kulde er ting som kan kreve menneskeliv.

Husk at det kan blåse opp til storm i løpet av natten og at du kan risikerer å bli liggende værfast i teltet ditt.

Hold deg unna myrer og større elver. I slike områder er det ofte svært kaldt.

Om vinteren er det viktig å få inngangen i le for vinden. Husk imidlertid at vinden kan snu veldig raskt. Det beste er å ha et telt med to åpninger. Da har du alternativer. Bruker du tunneltelt må du absolutt prøve å få plassert en kortvegg mot vinden.

Les om hvilke kvaliteter vinterteltet bør ha

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Slik setter du opp teltet om vinteren

Start med å sette skiene på høykant godt ned i snøen et stykke unna der du vil sette opp teltet. tre hempene på stavene over skiene. og sett sekk og annet inntil. Slik unngår du å begrave utstyret når du graver.

1. Grav teltet litt ned
Du skal grave teltet noe ned i snøen, men ikke lengre enn 50 centimeter. graver du for dypt, riskerer du at du og teltet blir begravet i snøen. Ikke grav helt ned til bakken Det er lunere å ligge på snøen enn på den iskalde stivfrosne bakken, så la det være igjen et snølag og tråkk underlaget til.

2. Pass på at snøunderlaget er flatt
Ved telting i snø bør du være nøye med å tråkke underlaget så flatt som mulig. Selv om snøen virker myk blir den hard i løpet av natten og ujevnt underlag blir til et ubehagelig kuldeteppe i løpet av natta dersom du ikke passer på at snøbunnen er noenlunde jevn der du slår opp teltet.

3. Bygg vindskjerm
Mens du venter på at underlaget du har tråkket til skal stivne, så bygger du vindskjerm.

Bygg en vindskjerm av snø rundt teltet som er minst like høy som teltet. Da trekker og bråker det mindre dersom det blåser opp. Når du bygger en vindskjerm vil mye av snøen som følger med vinden legge seg bak vindskjermen. Sørg derfor for at det er god plass mellom vindskjerm og telt, slik at teltet ikke blir begravet. Avtanden bør vare ca. 1,5 meter. Bygg vindskjerm selv om det er stille. Det blåser ofte opp om natten og det er ikke hyggelig å måtte stå opp om natten for å grave.

4. Fest teltet omhyggelig
Det er viktig at du er svært nøye med barduene og fester dem skikkelig med gode plugger etter forholdene. Legg godt med snø eller steiner på stormmattene. På fjellet bør du bruke så mange som 25 barduner. Når du sette teltet på et underlag av snø skal du grave pluggene ned i snøen. Har du tilgang til lange treplugger på en halv til en meter er de ypperlige. Da trer du hempen på barduene midtveis inn på på pinnene og graver disse flatt ned i snøen. Når snøen stivner sitter telt meget godt. Bruk også ski og staver som plugger, særlig på vindsiden.

5. Ha spade i forteltet
Husk at du alltid må ha spaden i forteltet, slik at du kan grave deg ut dersom inngangen skulle snø igjen.! Ha helst også ryggsekkene i forteltet. Fest alt uststyr som er utenfor teltet til skiene så det ikke blåser bort om natten.

6. Bruk ski og staver til å stramme barduner
Pass på at du har kontroll med ski og staver, gjerne ved at de er brukt til teltplugger.

7. Ikke ta med snø inn i teltet
En klesbørste er obligatorisk utstyr på vintertelttur. Børst av klære og annet utstyr og fjern alle snø før du tar dette inn i teltet. Da unngåt du at alt blir vått når det begynner å bli varmt i teltet.

8. La kulda tørke vått utstyr
La våte ytterklær bli igjen ute. Du kan få det ganske tørt ved å la det stivfryse over natten. Om morgenen bruker du klesbørsten og børster av isen.

Se også vår side om sikkerhet i vinterfjellet

Utstyr til overnatting i telt om vinteren

Soveposen
Det er soveposen og liggunderlaget som skal holde deg varm. Teltet isolerer ikke. Det beskytter deg bare mot snø og vind. Primusen eller andre varmekilder kan du ikke bruke når du sover. Det betyr at det inne i teltet bare en noen få grader varmere enn utenfor.

Soveposen er derfor det aller viktigste du tar med deg på vinterturen og må være av bra kvalitet. Ikke storl på de temperaturangivelsense som står på sovepsoen, slå av 10 grader på soveposens komfort-temepratur. Glem ekstrem-temperaturen helt. Står det at soveposens komfort-temperatur går ned til minus 20 grader har du det behagelig ned til minus 10 grader. Velg kvalitet, ikke tenk på vekten. Soveposer ute glidelås er varmest. Det beste er en skikkelig vintersovepsoe med komfort-temperatur ned til 20-30 minusgrader. Det går også an å kjøpe en innerpose til soveposen som ofte er av fleece. Innerposen gjør at soveposen tåler mellom 10 og 15 flere kuldegrader. Så hvis du har en sovepose som tåler 10 minusgrader har du nå en sovepose du kan bruke i temperaturer ned til minus 20 – 25 grader. Soveposen blir litt trangere. En fordel med en innerpose er at den er lett å vaske.

Selv hater jeg å fryse og har ofte sovet med to soveposer tredd utenpå hverandre, jeg synes ikke det gjør noe om det er litt trangt. Men skal du ha to soveposer kan du selvsagt ikke være avhenigig av å bære dem særlig langt.

Liggeunderlag
Det største varmetapet har du ned mot bakken. Derfor er liggeunderlaget veldig viktig. Det varmeste og mest behagelige er å bruke et tørket reinskinn. Det er dessuten mykt og godt å ligge, de er bredere enn vanlige liggunderlag og er rimelige.

Men de tar mye plass, for de er ganske så stive, de veier også mer enn vanlige underlag. Reinskinnene røyter også så du kommer til å spise litt reinsdyrhår. Uansett reinskinn er uovertruffet som liggeunderlag om vinteren.

Satser du på et vanlig liggunderlag, sørg for at det er tykt og så langt og bredt som mulig. Det må være minst 15 milimeter tykt.

Ikke sats på oppblåsbare liggeunderlag om vinteren. Luften i dem blir ikke varm og ikke minst hvis det pungterer miste du all isolasjonen. Det kan være fatalt og du får en svært kald natt. Hvis du insisterer på oppblåsbart underlag må du i det minste ha med et vanlig underlag av den tynneste typen i tillegg, slik at du kan legge dette under det oppblåsbare underlaget.