Søk i Aktiv i Oslo

Telttyper - hva slags telt bør du velge

Telttyper – velg riktig telt

Det finnes mange typer telt og  telt tilpasset ulike forhold. Før du legger ut på telttur er det lurt å finne ut hva slags telt som passer for ditt formål. Det er mange hensyn å ta når du skal velge telt og på denne siden får du tips om hvilket telt du bør velge.  Her finner du informasjon om familietelt, sommertelt, fjelltelt, vintertelt og om tunneltelt kontra kuppelstelt, dessuten tips om teltplugger, teltbunner og teltstenger.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

Sommertelt

Kravene er ikke så høye til sommertelt – skal du på fjellet er det naturlig å tenke i retning av vintertelt hele året (se også eget punkt om fjelltelt). Sommerteltet er altså til bruk i lavlandet, i skogen og på campingplasser. 4 barduner holder. Du trenger ikke innertelt, siden kondens ikke er noe stort problem. Luftemuligheter er derimot viktig. Det bør være minimum to luftesluser, helst tre-fire. Myggnetting er også et viktig punkt. Tenk også på fargen på telt i forhold til sola. Svarte telt blir grusomt varme, mest komfortable er sølvfargede telt.

Familietelt

Familieteltet skal ha plass og samtidig være så lett som mulig. Det bør ha to adskilte rom. Tre rom er enda bedre, så har dere et rom til baggasjen også. Pass på at det er luftekanaler i alle rommene. Høyden på teltet bør være minst 2 meter, da får dere mere luft i teltet. Takhøyde gjør det letter å oppholde seg i teltet ved dårlig vær og gjør det lettere å lage mat og så videre. Teltet bør ha minst 10 barduner med solide plugger. Da velter ikke teltet så lett når ungene leker. Lommer til å oppbevare ting i er svært praktisk!

Fjelltelt

Solid og lett er viktige stikkord for fjellteltet. Når det gjelder duk må du velge mellom bomull og nylon. Bomull isolerer godt, men er tyngre enn nylon og har en ulempe fordi det suger vann. Og når det blir vått blir bomullsteltet mange kilo tyngre. Det er ikke så mange som bruker bomull lenger, men det er nesten synd. Vinterstid på fjellet er bomull, som puster godt, mye mer komfortabelt enn nylon. fNylon har den ulempen at det ikke isolerer så godt som bomull og nylon puster heller ikke slik at det blir mye kondens i et nylontelt, særlig dersom du fyrer. Nylonteltet brenner dessuten veldig godt.

Ved telting på snaufjellet bør du bruke minimum 20 barduner både sommer og vinter. Du vet aldri når været slår om. Teltet bør også ha gode og brede stormmatter som du legger steiner oppå. Gjør det selv om det er vindstille når du legger deg.

Om det er tunnelteltet eller kuppelteltet som egner seg best til fjellbruk? Nei, si det dette er det delte meninger om. Les mer om disse to teltfasongene nedenfor.

Tunneltelt

Tunneltelt har veldig god utnyttelse av plassen, og ofte er det lettere enn kuppelteltet, fordi det gjerne har bare to eller tre teltstenger. Ulempen med tunnelteltet er at det er mindre vindstabilt enn kuppelteltet. Tunneltelt tåler ikke vind fra siden særlig godt. De fleste tunneltelt er doble og har den fordelen at du kan slå opp ytterteltet før innerteltet. På den måten unngår du at innerteltet blir vått når det regner.

Er du mest opptatt av vekt og plass velger du tunnel

Kuppeltelt

Kuppeltelt er altså mer vindtabile enn tunneltelt, teltet er nesten like stabilt uansett hvor vinden kommer fra.. I tillegg har kuppeltelt ofte større takhøyde , noe som gjør at du kan stå oppreist med litt bøyd rygg. Et godt kuppeltelt bør ha fire stenger som spenner opp kuppelen. Når det gjelder kuppeltelt må man stort sett spenne opp innerteltet med telstengene først og så feste ytterteltet utenpå. Dette er en ulempe når det regner. Det er svært plunderte å spenne opp innerteltet inni ytterteltet. Når det er varmt i været er det imidlertid en fordel, for da kan du rett og slett droppe ytterteltet. Skal du imidlertid ha et kuppeltelt til dårlig vær, bør du velge den typen som har kanalene til stengene på yttersiden av ytterteltet.

Er du opptatt av vindstabilitet og takhøyde velger du kuppel

Kombinasjoner av kuppel og tunnel

Det telt som er en kombinasjon av tunnel og kuppeltelt, som skal kombinere det beste ved begge løsninger.

Vintertelt

Et godt vintertelt bør ha minimum 10 barduner. Det må ha et innertelt og et yttertelt. Dette for å forhindre kondens, og øke komforten. Et godt vintertelt må ha lange stormmatter (minimum 20 cm.) som du kan legger steiner eller snø på. Ellers kan hele teltet lett fly bort når du er ute et øyeblikk. Sjekk hvilke bardunplugger som følger med, disse bør være 20 centimeter lange, så de går dypt ned i grunnen på et snøbart sted. De må vær så solide at de kan bankes gjennom is. Husk å ta med deg en hammer til å slå dem ned med. De beste pluggene er av aluminium, de bøyer seg, men brekker ikke. Kjempespiker, se punktet om teltplugger under, er veldig praktisk hvis du kommer ned til bakken. Meterlange treplugger kan være til hjelp i snøen. Det finnes snøplugger å få kjøpt, men disse hjelper deg lite med mindre snøen er svært fast. Ofte må du bruke ski og staver som midler til å feste bardunene.

Telt som skal bruke i utsatt vær bør absolutt ha utvendige kanaler i ytterteltet til teltstengene. Disse bør være svært romslige og lette å tre teltstengene inn uten at du behøver å ta av deg vottene. Teltvarianter med kanaler til stengene i innerteltet må unngås om vinteren. Se mer om dette under punktet om kuppeltelt.

Du bør smøre inn glidelåsene i teltet med vaselin eller annet fett som er helt fritt for vann. Da er det mindre sjangse for at de fryser. Husk å åpne og lukke glidelåsene med jevne mellom, dette er også viktig for å hindre at de fryser, særlig når teltet varmes opp.

Du bør også knyte fast solide og kraftige snorer i åpne- og lukkemekanismene på glidelåsene. De gjør det mulig å åpne og lukke teltet med votter på hendene. Pass på at glidelåsene er doble. Teltet bør også helst ha utganger i begge ender. Da har du alltid en utgang i le, og hvis en glidelås fryser eller går i stykker har du en ekstra. Hvis glidelåsen blir ødelagt i den ene enden, kan du rett og slett sy igjen åpning og likevel ha et funksjonelt telt.

Generelt om telt:

Teltbunner
Disse er ofte tynne og lite slitesterke og har en tendens til å bli våte. Det kan være smart å ha med seg en tynn presenning. Slike er 100% vanntette og rimelige.

Teltstenger
Teltstengene bør være i aluminium, og ikke stål eller glassfiber. Stål er tungt, og glassfiber knekker lettere. Det bør være med rørstubber som kan fungere som en midlertidig spleis av eventuelt brukne stenger.

Teltplugger
Ofte kan teltpluggene som følger med teltet være svært dårlige. God kvalitet på pluggene er viktig. Pass på at de ikke er av plast til vintertelting. Plasten brekker veldig lett i kulde. Kjempespiker kan være topp å ha med. (25 centimeter lange og med en diameter på 8 mm) Slike spiker tåler nesten alt og kan slås ned nesten hvor det skal være. Ikke glem hammer eller øks til å banke ned plugggene med.

Kondens
Det er lite man kan gjøre med kondensen. Luft godt før du legger deg, Fyring gjør at kondensen øker. Det finnes telt med med Gore-Tex membran. Disse reduserer problemet svært mye sies det, men de er svært dyre og ikke særlig slitesterke.