Søk i Aktiv i Oslo

Julens merkedager - julen er full av gamle og nye merkedager

Julens merkedager

Ingen høytider har så mange merkedager og tradsjoner knyttet til seg som julen. Julens merkeddager har mange spennende tradisjoner knyttet til seg. Noen av merkedagene under er gamle og holdes ikke i hevd lenger, andre lever i beste velgående.

Her finner du en oversikt over merkedagene i julen.

[include filepath=”/inc/social-buttons.php”]

1. søndag i advent

Advent starter med 1. søndag i advent som alltid faller mellom 27. november og 3. desemberAdvent starter med Første søndag i advent. Denne dagen markeres fire søndager før juledagen 25. desember. Fjerde søndag i advent kan komme så sent at den markeres på selve julaften. Første søndag i advent er også begynnelsen på kirkeåret, denne faller alltid mellom 27. november og 3. desember.

Les mer om advent>>
Adventskalendere på TV>>
Adventkalendere>>
Adventsstjerne>>

4. Desember – Barbromesse

Dette er en gammel merkeddag til minne om en katolsk helgen. Dagen ble også kalt for Barbrodøgeret.

Da skulle spinningen til jul begynne. I følge tradisjonen skulle solen forsvinne denne dagen for å komme tilbake på Lussinatten, den skumle natten før Luciadagen 13.desember

På folkemunne het det:

Babro-Døgre gaaer Solen bort
Luci-Naatti kommer den tilbage
.

Barbro skal i følge legendene ha levd i Tyrkia på 300 tallet. Hun var utrolig vakker, så vakker at Dioscorus,, faren hennes stengte henne inne i et tårn slik at ingen friere skulle finne henne. I tårnet ble Barbro kristen, det likte ikke faren, som prøvde å drepe henne. På mirakuløst vis unslapp Barbro først, men faren overga henne senere til myndighetene og hun ble torturert. Imidlertid nektet Barbro å oppgi sin tro og faren ble pålagt å drepe henne. Etter drapet ble Dioscorus straks slått til jorden av et kraftig lyn og brent til aske. Barbro ble gjort til katolsk helgen etter sin død og var svært populær.

Hun ble helgen for kanonskyttere, artellerister, artelleriregimenter i flere land, også i Norge har henne som sin vernehelgen og markerer Barbromessedagen.

6. desember – St. Nikolaus eller Nilsemesse

Julens merkedager - St. Nikolaus eller NilsemesseDenne dagen feires minne om St. Nikolaus som er forløpernen til selveste Santa Claus eller julenissen. I Norge ble dagen kalt Nilsemesse.

I følge tradisjonen skulle barna sette frem sko eller støvler på kvelden 5. desember og om natten ville St. Nikolaus komme og fylle dem med godterier og gaver. Hvis barna hadde vært snille. Denne skikken praktiseres av mange blant annet i Nederland og Tyskland den dag i dag.

Les om julenissen og julenissens opprinnelse>>

8. desember – Maria unnfangelsesdag

Dette er den dagen man regnet med at Jomfru Maria bel unnfanget. Hennes fødselsdag blir feiret 8. september, altså 9 måneder etter. Marias unnfangelse sies å ha vært uplettet. selv om dette opprinnelig ble sett på som en umulighet siden alle mennesker skulle frelse gjennom Jesus død på korset. Dette problemet ble løst på 1200-taller ved å si at Maria hadde blitt frelst av Kristus på forhånd. Denne dagen var en stor festdag i katolske land. I våre dager har den mistet en del av sin betydning,

I Norge ble dagen også kalt Vår frue ventedør, Jomfru Maria skal ha ventet Jesus på denne tiden, men måtte vente helt til 24. desember på fødselen.

Vanlig å bake skuebrød

Det vanlig å bake et brød osm bare var til pynt på denne dagen, et såkalt skuebrød. Skuebrødet skulle ligge fremme i julen til pynt, Det ble laget av trolldeig og var dekorert og lekkert.

9. desember – Annadagen

Dette var dagen til minne om Marias mor Anna. Dagen ble også kalt Anna røytrøv
Anna røytrøv tyder på at nå ventet man seg regn.

13. desember Luciadagen

Julens merkedager - bak lussekatter på LuciadagenLuciadagen er til minne om St.Lucia og feires i de fleste skoler og barnehager med sang, lussekatter og Luciaopptog. Luciafeiringen er enda større i Sverige enn i Norge men den har slått rot her også.

Mange svensker i Norge har ført til at både ungdom og voksne har begynt å ha Luciafester de siste årene.

Les mer om Luciadagen>>
Oppskrift på Lussekatter>>

Juletiden starter 13. desember og varte til 13. januar

Selv om adventstiden regnes fire uker før jul starter selve juletiden ikke før Luciadagen 13. desember. Til gjengeld var den til 13. januar, eller tjuende dagen.

Thomasmesse – Thomas brygger 21. desember

21. desember feires apostelen Thomas.21. desember feires apostelen Thomas.

St, Thomas var i følge tradisjonen tvileren blant disiplene og han nektet å tro at Jesus hadde stått opp fra de døde før han fikk se merkene og sårene hans.

I gamle dager ble Thomasmesse gjern kalt for Thomas brygger eller Thomas fulltønne, for det var på denne dagen juleølet skulle brygges. Det var påbudt ved lov å brygge øl i Norge i de dager.

Les:
Den store juleøltesten 2010
Aktiv I Oslo.no prøver juleølkurs

Kakelinna kom gjerne 21. desember

Når en pepperkakebaker baker pepperbakerkaker tar han først en stekegryte og en kilo margarin.Det het seg at 21. desember var det alltid mildvær. Dette mildværet blir kalt for kakelinna og folk trodde det ble mildvær fordi alle ovene var glødende varme og fulle av julebakst. Det er statistisk riktig at det pleier å være noen dager med mildvær rett før julaften.

All juleveden måtte også være i hus, ellers kom Thomas og gjorde sitt fornødne på veden!??

Vintersolverv 21. desember

Vintersolverv kommer den dagen solen står lavest på himmelen. Klokkeslettet for dette varierer litt fra år til år og faktisk vintersolverv kan derfor inntre både 21. og 22 desember, men i kalenderen er dagen av praktiske grunner satt til 21. desember.

Les mer om vintersolverv>>

Trettende dag jul – Hellig tre kongers dag 6. januar

Trettende dag jul - Hellig tre kongers dag 6. januarDagen ble også kalt Gamle Juledag mange steder. For jul ble feiret denne dagen før den ble flyttet. Julen i Norge ble flyttet i år 1700. Da innførte nemlig Danmark/Norge den gregorianske kalenderen. I den gresk-ortodokse kirken feires julen fortsatt 6.januar fordi den julianske kalenderen fremdeles blir brukt. (Den ligger 13. dager for vår)

Hellig tre kongers dag

Hellig tre kongers dag var til minne om de tre vise menn som fulgte stjerne og fant Jesusbarnet i stallen i Betlehem.

Mange brenner et trearnet lys sin kalles helligtrekongerslys

Les mer om trettende dag jul>>

13. januar – Tjuendedagen

Tjuendedags Knut feier jula ut heter det, og nå er det altså slutt på julefeiring. Vanlige tradisjoner for å symbolisere at julen var over var å “koste” den ut med en sopelime, kaste øltønnen ut av kjelleren eller fjerne smøret fra bordet.