Søk i Aktiv i Oslo

Juletrær - tradisjon med juletrær i Norge

Du grønne, glitrende …

I 1822 kom skikken med juletre til Norge. Skikken kom via Danmark og Tyskland, og i begynnelsen var det bare storbønder, prester og andre “fine folk” som hadde juletre. Noen synes også det var “synd” å ta inn et tre i stua, det tok oppmerksomheten bort fra julens egentlige budskap. Fra 1915 antar man at juletre var helt vanlig i de norske hjem.

Pynting av juletreet startet for ca. 500 år siden. Det første treet ble pyntet i Tyskland på slutten av 1500-tallet, deretter spredde dette seg videre i Europa. Til Danmark kom skikken i 1808.

Tradisjonelt skal juletreet være et eviggrønt tre som symboliserer “det evige liv”. Vi bruker vanligvis gran eller furu, men også andre løsninger har vært å se.

Før i tiden hogde man selv treet i dagene før jul, og det finnes det ennå folk som gjør, men de fleste trærne blir nok kjøpt ferdig hogget på torg, bensinstasjon eller supermarked.

I begynnelsen var juletrepynten hjemmelaget, men etterhvert kommer det stadig mer pynt man kan få kjøpt i butikkene. Det er nok ennå mye selvlaget pynt på trærne. Barnehager og skoler har ofte slike prosjekter i førjulstiden. De fleste har faste tradisjoner når det gjelder pyntingen av juletreet, og dette skjer som regel på kvelden lille julaften.

… og høyt i toppen den blanke stjerne!

I toppen av juletreet har man som regel en stjerne. Den skal minne om Betlehemsstjernen som skinte over stallen i Betlehem for 2000 år siden. Stjernene er av plast med elektrisk lys inni. I gamle dager kunne man se stjerner laget av sølvpapir. Man har også elektrisk lys på juletreet, de første kunne man se i Amerika allerede i 1892, men først 50 år senere ble det vanlig i Norge.

Vi bruker også vanligvis en juletrefot i plast, i gamledager ble den laget i tre.

Norske flagg ser vi vanligvis på juletreet, det er kanskje fordi juletre-tradisjonen oppsto omtrent samtidig med at Norge ble en selvstendig nasjon.

I våre dager er juletreet helt sentralt i julefeiringen – både i de fleste nord- og vesteuropeiske land og i USA

Les også våre tips om vedlikehold og kjøp av juletre >>

Vet du ikke hvor du skal kaste juletreet når jula er over? Les om henting/innlevering av juletrær i Oslo her >>

Alt om jul – Aktiv I Oslo.no’s guide til julen >>