Søk i Aktiv i Oslo

Påskeegg

Påskeegg og kreative aktiviteter

Les om tradisjonen med påskeegg i Norge

Påskeegg har en lang tradisjon i Norge og er en viktig del av påskefeiringen, både det ekte egget og egg av sjokolade.

  • Vi spiser mange egg i påsken, og farger gjerne eggeskallet for en visuell effekt på matbordet.
  • Vi gir barna påskeegg fylt av godteri, påskesjokoklade og påskemarsipan.
  • Vi pynter egg med maling og klistremerker.

Tradisjonelt sett var påskeeggene hule egg som ble fylt med søtsaker eller små gaver, og deretter dekorert for å gjøre dem mer fargerike og attraktive. I dag er det vanlig å kjøpe ferdige påskeegg fylt med godteri eller andre små overraskelser.

Påskeegg-jakter er også en populær aktivitet i Norge, der barna leter etter skjulte egg og godteri i hagen eller i parker.

I tillegg til å være en viktig del av påskefeiringen, har påskeegg også en symbolisk betydning. Eggene representerer nytt liv og gjenfødelse, og er en påminnelse om vårens komme etter en lang vinter.

Påskeegg er tilgjengelige i mange varianter og størrelser, og det er enkelt å tilpasse dem til ulike smaker og preferanser. Enten du vil fylle eggene med sjokolade, små leker eller andre små overraskelser, er påskeegg en viktig del av påskefeiringen i Norge.

Hva kan du fylle påskeegget med? Vi gir deg gode tips!

Å fylle påskeegg med små gaver og søtsaker er en viktig del av påskefeiringen i Norge. Her er noen tips til hva du kan fylle påskeegg med:

  • Sjokolade og godteri
    Sjokolade påskeegg og små godteribiter er alltid en sikker vinner. Du kan velge mellom sjokoladeegg, smågodt, eller andre søtsaker som påskemarsipan og geleegg. Du kan lage påskemarsipanen til eggene selv. Se oppskrift på påskemarsipan.
  • Små leker
    Hvis du vil gi noe annet enn søtsaker, kan du fylle påskeeggene med små leker eller puslespill. Du kan velge mellom små figurer, biler, ballonger, klistremerker eller fargebøker. Det er også hyggelig å legge opp til en lesestund ved å legge et ark med historien om påsken i egget.
  • Smykker og tilbehør
    Hvis du vil gi et påskeegg til en mer voksen mottaker, kan du fylle dem med smykker eller annet tilbehør. Du kan velge mellom øredobber, armbånd, nøkkelringer eller lommebøker.
  • Helse- og skjønnhetsprodukter
    Helse- og skjønnhetsprodukter som lip balm, hudkremer, håndkrem og hårbånd er også flotte alternativer til å fylle påskeeggene med.
  • Penger og gavekort
    Hvis du vil gi noe som kan vare litt lengre, kan du fylle påskeeggene med penger eller gavekort til favorittbutikken eller kaféen.

Uansett hva du velger å fylle påskeeggene med, er det viktigste å huske at det er tanken som teller. Med litt kreativitet kan du skape flotte påskeegg som passer til alles smak og preferanser. Og selvfølgelig lar du påskeharen gjemme egget/eggene og gir barna, både de små og de store, lapper med gåter om hvor de kan finne eggene.

Påskepynt – På jakt etter kreative ideer og DIYs før påske?

Påsken er en tid for feiring, og det er ingenting som setter stemningen mer enn å pynte huset med fargerik påskepynt! Hvorfor ikke prøve å lage din egen påskepynt i år? Her er en liste med kreative DIY-ideer som vil gi deg inspirasjon til å skape fantastisk påskepynt.

Male påskeegg: Først må du tømme egget. Små barn trenger sikkert litt hjelp til dette. Pass på at egget har romtemperatur når du tømmer det. Stikk et lite hull i hver ende av egget og blås, hardt. Dette er ganske tungt. I hobbyforretninger kan du kjøpt en eggpumpe som gjør jobben lettere for deg. Etterpå må egget skylles godt i rennende van.

Du kan tegne på egget med tusj, bruke vannfarger, akvarellfarger, eller akrylfarger og hobbylakk. Hva med å helle glitter på eggene? (Forbered deg på glitter OVERALT om du har barn med på aktiviteten!) Du kan også kjøpe gull-lakk i hobbyforretninger. Det er jo i grunnen bare fantasien som setter grenser. Eggene holder lenger hvis du lakkerer dem etter malingen. Bruker du vannfarger er det smart å tørke egget med en hårføner.

Lag påskeeggene selv av pappmasjé: Lag klister av hvetemel og vann. Blås opp en ballong. Klipp eller riv opp strimler av papir, gjerne avispapir og dypp dem i klisteret. Legg strimlene lagvis rundt og rundt ballongen. Du må klistre ganske tykt på. La ballongen tørke i noen dager, så kan du sprekke ballongen med en nål og skjære egget forsiktig i to. Lag gjerne en kant som du limer fast på innsiden av den ene biten. Så er det bare å male og dekorere i vei!

Påskekrans: En påskekrans er en klassisk dekorasjon som aldri går av moten. Du kan lage din egen ved å binde sammen grener fra trær og busker og dekorere kransen med fargerike påskeegg og blomster.

Påskekanin: Lag din egen søte påskekanin ved å klippe ut kaninformer fra papir og dekorere dem med glitter og fargeblyanter. Heng dem opp på veggen eller la dem stå på en hylle som en søt påskepynt.

Påskekurv: En påskekurv er en flott gave å gi til de du setter pris på. Fyll den med godteri, frukt, Solo, gule servietter, lys og blomster. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Eggekartongblomster: Klipp ut blomsterformer fra en tom eggekartong, mal dem og lim dem sammen for å lage vakre blomster.

Papirblomster: Lag blomster av papir ved å klippe ut formene, krølle dem og lime dem sammen.

Kjøkkenrullkyllinger: Bruk kjøkkenruller til å lage søte små kyllinger som kan plasseres rundt i hjemmet.

Påskeblomster: Lag en bukett med påskeblomster ved å kutte ut blomster i forskjellige farger og størrelser fra papir, og feste dem sammen med piperensere eller ståltråd.

Påskeegg i naturmaterialer: Lag påskeegg av naturmaterialer som mose, greiner og kvister, og pynt dem med fjær, blomster og andre små ting.

Påskebokser: Lag små påskebokser av papp, og pynt dem med påskebilder, bånd og annet tilbehør. Du kan også fylle dem med godteri eller små gaver.

Påskepynt av papp: Lag påskepynt av papp ved å klippe ut former som påskeegg, påskeharer eller kyllinger, og dekorere dem med maling, klistremerker eller annet pynt.

Påskegrener: Hent inn grener fra naturen, store eller små, og dekorer dem med påskepynt.

Se også:

Tradisjoner i verden rundt dekorering av påskeegg

Tradisjonen med å farge egg kommer fra Orienten og er særlig sterk i Øst- og Mellom-Europa der dekorering av egg har utviklet seg til en ren kunstart.

I mange land var det tradisjon at jenter ga sin utkårede et rødt påskeegg på påskeaften. Tyskland har tradisjon for å spise grønnfargede egg skjærtorsdag. I Tyskland er det også vanlig at venner gir hverandre håndmalte egg. Mange steder males eggene i tradisjonelle mønstre som i enkelte landsbyer har blitt overlevert gjennom generasjoner.

I Nederland henger folk opp fargede egg i trærne i hagen og det er påskeharen som gjemmer barnas påskeegg.

De aller mest berømte påskeeggene er dem russiske Carl Faberge laget. De berømte Faberge-eggene. Peter Carl Faberge laget i 1884 et påskeegg til den russiske tsaren. Egget skulle være en gave til tsarens kone i forbindelse med påsken. Tsaren var så begeistret at han bestemte at Faberge skulle lage ett slikt påskeegg hvert år.

Faberge-eggene er utrolig verdifulle. Inni egget «Coronation Egg» som ble laget i 1897, lå en eksakt kopi av den vakre kroningsvognen til tsaren. Bare vognen tok det 15 måneder å lage.

Verdens eldste dekorerte egg
Det ble funnet dekorerte egg i en grav fra omkring 300 år e.Kr. Man tror at disse dekorerte eggene skulle å bringe lykke og beskytte den døde mot onde ånder.

Motiver på eggene
I Øst-Europa er det en del motiver og farger som har tilknytning til kirken. Blå prikker symboliserer Jomfru Marias tårer da hun gråtende og ulykkelig hadde malt egg til Pontius Pilatus for å få ham til å benåde Jesus. I Polen maler er det vanlig å male spraglende og fargeglade egg fordi Maria en gang skulle ha gjort det for å glede Jesusbarnet.