Lager pop av søppel og skrot på Popsenteret

Publisert: 21.03.2012 09:46 , av Ksenia Novikova

På Popsenteret i Oslo har en mange muligheter til å prøve seg som musiker.
På Popsenteret i Oslo har en mange muligheter til å prøve seg som musiker. Foto: Ksenia Novikova, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Lager popmusikk av søppel og skrot

Popsenteret i Oslo inviterer stadig til musikkopplevelser. Sist helg ble verkstedet Skrotpop arrangert, og barn var spesielt velkomne.

Nederst på Grünerløkka, inne på Schous kulturbryggeri, ligger et relativt nytt museum tilsynelatende få har hørt om. Popsenteret er et opplevelsessenter som presenterer historien til norsk pop-musikk. Det er mange skjermer og knapper å ta på i museets fire etasjer, og det arrangeres stadig aktiviteter og midlertidige utstillinger ved siden av de faste tilbudene. I slutten av mars gjør Norwegian Black Metal sitt inntog på senteret, men i dag er barn og skrot i fokus.

– Hva er skrotverksted, egentlig? spør en forundret pappa.

– Barn bygger egne instrumenter av skrot på verkstedet i fjerde etasje, og så holder de et par konserter utover dagen, svarer jenta i billettluken. (Hør utdrag fra konserten nederst i saken)

Inngangsarken til museumsdelen av Popsenteret spiller film av norske musikere som ønsker besøkende velkommen. Popsenteret i Oslo presenterer norsk pophistorie på en spennende måte.
Lydkulissene på Popsenteret kan ikke formidles med bilder, men det var spennende ting å se også.

Popmuseet er en underfundig opplevelse fra start til slutt. Arken av skjermer ved inngangen til museumsdelen viser norske musikere som ønsker besøkende velkommen. Trange, fargerike museumsganger gjemmer mye interessant informasjon for den som stopper for å titte og trykke på de levende bildene.

Popsenteret har en stor opplevelsesdel, hvor man kan kjenne på det å være popstjerne. Museumsbesøket blir alltid mer spennende når man kan ta på ting og styre hva som vises.
Muligheten til å ta på ting og trykke på skjermer gjør museumsbesøket mer levende.

Populærmusikkens hus i Oslo lar publikum oppleve norsk musikk fra de første kommersielle innspillingene i 1904 til dagens urørte NRK-artister. Popsenteret er moderne, og de interaktive mulighetene sørger for at museumsopplevelsen blir levende og engasjerende. Et eksempel er de populære Gjør-d-sjæl-stasjonene hvor man kan gjøre musikkopptak selv.

I dag er det for øvrig ingen køer ved fotoboksen som tar coverbilder. Tomme keyboard, mikrofoner og miksebord frister med sin tilgjengelighet, men det er få barn i sikte. Dagens hovedattraksjonen finner vi i fjerde etasje.

Morsom dag på jobben

Det står ”Spør meg om alt som har med Popsenteret å gjøre” på baksiden av t-skjorten til Ranveig Johnsen. Hun omringes stadig av barn som har spørsmål eller trenger hjelp. Vanligvis brukes fjerde etasje til å stille ut forskningsprosjekter fra Universitetet i Oslo, men i dag skal barn bruke plassen til å mekke på egne kreasjoner. Det klirres, ristes, bankes og plinges i rommet.

– I dag er det veldig morsomt å jobbe. Litt bråkete er det også, det har blitt lagd mange spennende instrumenter. Barna er utrolig kreative, synes Johnsen.

Barn fra smokkalder og oppover sitter bøyd over blikkbokser og pappesker. Små hender utstyrt med hammer og bor forvandler skrot og søppel til musikkinstrumenter.

– Jeg vet ikke hva jeg skal kalle den, innrømmer Daniel Lurie som holder frem en pappeske gjennomboret av fire blyanter. Det er første gang han med broren Filipp og pappa Dimitri besøker museet som åpnet i november.

Filipp og Daniel Lurie lager instrumenter til konserten de skal spille i på Popsenteret.
Filipp og Daniel Lurie bygger et oppsiktsvekkende musikkinstrument.

Resirkulert lyd

Skrotverksted er et arrangement som skal lære barn verdien av skrot og gjenvinning. Harald Skullerud og Jon Halvor Bjørnset fra stiftelsen Drivhuset er leid inn som kursledere, og når det er tid for konsert vet de hva slags instrument Daniel Lurie har skapt:

– En Risteplinger! Den kan du spille på når risteinstrumentene kommer inn. Da kjører vi ding-ding-ding, pling-pling, blåååååse og rist-rist-rist, repeterer Jon Halvor Bjørnset.

En risteplinger demonstreres på Popsenteret i Oslo.
Filipp Lurie viser hvordan risteplingeren familien har bygget fungerer.

Noen spiller på stekepannegitarer og basscampingstoler, andre slår på blikkbokser og pappesker. Den første gangen barna prøver å spille sammen glemmer halvparten den avtalte rekkefølgen, men før konserten ender har de blitt et ordentlig skrotorkester. Lyduttrykket er noe spesielt, men rytmen er funnet og lattermilde foreldre nikker i takt.

– Vi spiller neste konsert om en halv time og dere kan godt lage flere instrumenter. Ta gjerne med instrumentene hjem, men husk å resirkulere når dere slutter å leke med dem, sier Bjørnset litt strengt.

Mange spennende instrumenter ble bygget på skrotverkstedet på Popsenteret i Oslo. Noen av instrumentene som ble bygget på Popsenteret i Oslo trengte en forklaring.
Harald Skullerud og Jon Halvor Bjørnset viser hvordan best få lyd i skrotinstrumentene.

Enkelte forsetter å plinge etter at konserten er ferdig. Noen spurter tilbake til arbeidsbordene for å bygge mer, mens andre beveger seg mot heisene. To avanserte trommesett blir stående igjen på scenen. Trommemakerne, Viktor Dalskog Beitsland og Andreas Sørli Fjell, lar instrumentene hvile for å se hva resten av Popsenteret har å by på.

– Vi skal videre, men det har vært kjempegøy å være her, forteller guttene.

Mange bygget flotte instrumenter ut av plast, metall og papir. Mange flinke barn og foreldre var med i skrotorkesteret på Popsenteret i Oslo.
Viktor Dalskog Beitsland og Andreas Sørli Fjell sørget for takt og rytme med avanserte trommesett.

Populærmusikkens hus i Oslo:

Det er overveldende mye informasjon om musikkhistorie på Popsenteret, og med vekslende temautstillinger og diverse arrangementer blir det fort aktuelt med flere besøk. Her er imidlertid hva du kan forvente å finne på museet:

  • Lyd, tekst og film sørger for at Pophistorievandringen blir en levende opplevelse.
  • Besøkende inviteres til å skape musikk og merchandise selv på Gjør-d-sjæl-stasjonene i andre og tredje etasje. Alt man lager kan man senere finne på internett.
  • Forskere fra FourMs på Universitetet i Oslo viser frem forskningsprosjekter i fjerde etasje.
  • I butikken finner man suvenirer inspirert av norsk pop. T-skjorter det står ”Mandag hele året” på er et eksempel.
Hør utdrag fra «skrotkonserten» på Popsenteret: