Søk i Aktiv i Oslo

Fjelltopper i Norge

Fjelltopper over 2000 meter i Norge

Vil du til topps? Opp på Norges høyeste fjelltopper? Aktiv I Oslo har oversikt over hvor du finner de høyeste fjellene.

Rundt 300 topper over 2000 meter i Norge

De lærde strides om hvor mange topper over den magiske grensen “dei gamle fjelli” egentlig kan skilte med. Noen mener det er 230, andre 300 og andre igjen opererer med andre tall. Hvor mange topper du regner med, kommer an på hvor strenge krav du stiller til at toppen skal være selvstendig.

Toppfolket bruker en faktor som kalles primærfaktor når de beregner hvilke topper som er selvstendige nok til å regnes som en selvstendig topp. De som teller 300 topper opererer med en avstand på 10 meter mellom toppene, mens de som regner med 230 topper mener at avstanden bør være 30 meter.

Tindebestigning og folk som samler på fjelltopper

Folk begynte ikke å klatre opp på fjelltopper for moro skyld før for rundt 200 år siden. Jegere og andre hadde sikkert besteget topper før den tid, for å se seg rundt og for å jakte, men slike besøk er ikke dokumenterte. Den første norske fjelltoppen som med sikkerhet ble besteget var Snøhetta (2286 moh).

Jens Ensmark plantet føttene på toppen i 1798. Likevel ble ikke den siste norske toppen over 2000 besteget før i 1949 av den kjente fjellmannen D.B Burchardt. Han var dessuten utgiver av den første oversikten over norske 2000-topper. Da alle de store toppene var besteget, måtte pionerene innen fjellsporten finne andre måter å gjøre nye ting på, så de fant nye ruter, klatret på vinterstid og så videre. Etter hvert begynte noen å samle på topper, der de hadde som mål å bestige alle. De var ikke mange til å begynne med, men på 80- og 90-tallet økte interessen for toppsamling hos et bredere publikum. Flere topper å bestige ble det også, ettersom listen ble utvidet.

Eivind Røyne var den første som besteg alle 300. Han nådde den siste toppen i 1985.  Marit Nyhagen fra Valdres var  første kvinne med 300 topper (1999). I år 2000  satte Håkon Magne Gjelsten fra Sunnmøre fotavtrykket sitt på den siste av 764 topper over 1800 meter, og kunne skue fornøyd rundt seg i fjellheimen.

Vil du starte samlingen?

Du har i så fall skaffet deg en hobby som vil holde deg ganske opptatt. De fleste samlere går nå etter listen på 300 topper.

Start med de letteste toppene

Noen av de aller enkleste toppene å bestige er både de høyeste og de meste kjente: Galdhøpiggen og Glittertind.

Dette er topper som ligger kort vei fra nærmeste hytte og bilvei. Andre topper er selvsagt mye mer krevende og de vanskeligste krever sikring med tau og ferdigheter innen fjellklatring. Mange steder er det i tillegg nødvendig å ta seg over isbreer. For å sette av gårde uten fører, trenger du kunnskaper innen brevandring.

Lykke til! Du er vel ferdig om en 10-30 år – å samle alle toppene i Norge sies å være et livsprosjekt. Imidlertidig går det jo an å samle på noen få også.