Arrestert – innhentet av fortiden

Publisert: 03.04.2014 10:45 , av Tobias Heltzer

Skjermbilde 2014-04-03 kl. 10.25.30

Arrestert – innhentet av fortiden

Popsenteret åpner en ny utstilling 10. april. Navnet på utstillingen er ”Arrestert – innhentet av fortiden”. I utstillingen møter publikum fem artister, men fokuset er ikke på musikken – fokuset er på det visuelle.

 – Det visuelle er veldig viktig for mange artister som ønsker å lage noe mer enn virkeligheten. De vil ha fokus på en helhet, og ikke bare på musikken, sier Paal Ritter Schjerven, kunstnerisk leder for Popsenteret.

”Arresterte” artister
De fem artistene som tar del i utstillingen er Mariann Rosa (Surferosa), Erlend Hjelvik (Kvelertak), Vidar Busk, Stella Mwangi og Petter Baarli (Backstreet Girls). Det disse artistene har til felles er at alle har tatt stilmessig inspirasjon fra ulike idoler og miljøer fra fortiden, og basert sin egen stil på dette. I utstillingen fremstår disse som arresterte for imagetyveri.

– Mange artister i dag ligner på artister de selv ser opp til, forteller Schjerven. – Dette er ikke ubevisst. De gjør det for å hedre heltene sine, og de gjør det med en personlig vri. For eksempel har Vidar Busk en stil som er veldig bluesrock- og rockabilly-inspirert, men med mer ringer og tatoveringer, fortsetter han. 

Utseendet som virkemiddel
For mange artister er utseendet et virkemiddel for å fortelle publikum hvilke sjanger de hører til. Utseendet skaper forventning, og artistene som kan møtes på Popsenteret framover, er alle opptatte av dette. 
– Erlend Hjelvik har hentet imaget sitt fra norsk black metal og tunge rockeband fra 90- og 2000-tallet, kommenterer Schjerven.

Blir interessant å se tilbake
– Alle artistene representerer ulike musikalske epoker, og alle har hentet inspirasjon fra fortiden og satt sitt preg på stilen, sier Schjerven, og legger til: – Det er ellers ikke like tydelige sjangermessige skiller lenger. Artister henter fra mye forskjellig, og det skal bli interessant å se tilbake på nåtidens musikkmoter i framtiden. 

Fem åsteder
Utstillingen er lagt opp slik at de fem artistene har ett rom hver. Rommene er todelt. På den ene siden er ”åstedet” – et møblert rom med fysiske gjenstander, musikk, plakater og bilder av inspirasjonene. Den andre delen av rommet er selve etterforskningen, der man kan se artistene forsvare seg i et avhør. Her blir imaget til den enkelte artisten vist frem på en ”etterforskningsvegg”: inspirasjonskilder, idoler og medsammensvorne i formingen av imaget de har i dag. 

Ønsker å finne tråder

– Vi ønsker at utstillingen skal gi publikum forståelse for hvorfor og hvordan artister velger imagene sine, sier Schjerven. – Vi ønsker å stille spørsmål, få svar og finne tråder.
 

Passer for de aller fleste
Schjerven har ikke noe eksakt svar på hvor lenge utstillingen skal være åpen, men forsikrer oss om at den vil stå over sommeren:
– Vi vil se hvordan det går, så vi vet ikke om den bli oppe til september eller oktober ennå.

Utstillingen passer for de aller fleste, både for barn og voksne som kanskje har glemt at de kanskje var rockere i ungdomstiden, og for folk som vet mye om dette fra før.

– Publikum for bli med på en reise i tid, og for høre om reisene til artistene. Vi vil at publikum skal kunne gå ut med mer forståelse om hvordan ting har blitt som det har blitt, og kanskje hvorfor de selv ser ut som de gjør, avslutter Paal Ritter Schjerven.