Søk i Aktiv i Oslo

17. mai-mat

17. mai-mat: deilige fristelser
Fløtepudding med jordbær & rabarbara passer fint som 17. mai-dessert
Foto: Peter Olausson

Forslag til 17. mai-meny fra Aktiv I Oslo

17. mai er den store festdagen, og i den anledning er det mange som lurer på hva slags mat som passer seg. Her finner du oppskrifter og anbefalinger fra Aktiv I Oslos egen huskokk til 17. mai-menyen.

Kamskjell med søtpotet, syrlig rødløkkompott og brunet smør

4 personer

8 stk. kamskjell (helst ferske)
1 stk søtpotet
1 ss ingefær (syltet, gari)
1/2 dl fløte
100g smør
Salt, hvit pepper
1 stk rødløk
1 ss sukker
1 ss hvitvinseddik
1 ts olivenolje
Soyaolje
Frisk salat, feks. mizuna, shiso, ruccola

Kamskjell med søtpotet, syrlig rødløkkompott & brunet smør

Myk søtpotet:
Sett ovnen på 220 grader, bak søtpoteten med skall på til den er myk, ca. 30 minutter.
Ta ut poteten og fjern skallet, miks innmaten med 20 gram smør, ingefær, salt & pepper.

Syrlig rødløkskompott:
Skrell rødløken, finstrimle den, legg i en ildfast form sammen med sukker, eddik og olje, sett i ovnen på 220 grader i ca. 8-10 minutter.

Anrett med søtpotet i bunn, topp med rødløkskompott og stek kamskjellene i en varm panne i smør, ca. 1 minutt på hver side. Ta kamskjellene av varmen, brun smøret og tilsett et par dråper japansk soyaolje.

Fjellørret med asparges, sjøgressalat og jordskokk

4 personer

2-4 stk fjellørret (avhengig av størelse), filetert og benfri
4 dl olivenolje
600g jordskokk
2 ss smør
2 dl fløte
8 stk asparges
100g sjøgress
2 stk sjalottenløk i fine, tynne skiver
100g bacon i stekte, små terninger
50g laksrogn
Olivenolje
Salt, hvit pepper

Fjellørret med asparges, sjøgressalat og jordskokk

Jordskokkene
Begynn med jordskokkene, skrell dem og kok dem myke i fløte og vann, hell av mesteparten av væsken, miks med stavmikser med smør og smak til med salt og pepper.

Fjellørreten
Ha salt og pepper på ørreten, varm opp olivenoljen, legg i ørreten og varm forsiktig til ca 75 grader til ørreten har en innertemperatur på 50-55 grader (bruk et steketermometer). Den skal være rosa.

Asprages og sjøgressalat
Kok opp saltet vann (skal smake som havvann, med mye salt). Blanchér asparges i det kokende vannet i ca. 1 minutt, avhengig av størelse, viktig at de ikke koker for lenge.
Skyll av sjøgresset i kaldt vann, bland med sjalottløk og stekt bacon, smak til med pepper og olivenolje og evt. sitron. Kutt mindre biter av asprages og bland det med sjøgressblandingen.

Dandér på tallerken med jordskokkpure, asparges og sjøgressalat, laksrogn og olivenolje.

Fløtepudding med jordbær & rabarbara

4 personer

3 dl fløte
1 dl melk
1 stk vaniljestang
6 stk kardemommekjerner
Skallet av 1 stk lime
0,5 dl sukker
½ dl yoghurt
2,5 stk gelatinblad
Jordbær

Fløtepudding med jordbær & rabarbara

Bløtlegg gelatinblad i ca. 5 minutter i kaldt vann. Kok sammen fløte, melk, sukker, kardemomme og limeskall. La småkoke i ca 4-5 minutter. Sett til siden, sil av fløtekoket, bland en tredjedel sammen med gelantinbladene, rør om godt og tilsett resten av fløtekoket. Avkjøl noen minutter før du blander yoghurten inn.
Bland om og hell opp i glass eller annen ønsket form. Sett på kjøl i ett par timer (det kan godt lages dagen i forkant).
Serveres med jordbær og rabarbara.